Week van ‘bedrijvigheid’ van meerdere bedrijven

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

De meerbomen.nu actie is nu exact een maand gaande. In onze eigen bomenhub op Park 2020 hebben we in die maand inmiddels ruim 22.000 boompjes ingenomen waarvan er al 3.000 uitgeleverd zijn aan belangstellenden. Op de foto mooie lindes.

Wekelijkse column Franke van der Laan:

Voor heel Nederland staat de teller op bijna 90.000 exemplaren waarvan er al 23.000 uitgeleverd zijn. Dat gaat prima mede dankzij het feit dat het aantal oogstbegeleiders en provinciale coördinatoren aanzienlijk is toegenomen. Ook wij hadden deze week niet te klagen over helpers. Op maandag kwam een team van Microsoft de hele dag helpen en ze hadden er flink zin in, sommigen zelfs voorzien van overals en bijna allemaal op laarzen. Dat was wel nodig, want her en der stond 15 cm water of blubber. De oogst was 1.100 boompjes van leuke soorten zoals de zomereik, egelantierroos en hazelaar. Deze hebben we op dinsdag ingekuild en de rest van de dag is gebruikt om in een wijkpark nog eens 1.000 boompjes te scoren.

Op woensdag was er weer een bedrijventeam. Deze keer van de ING bank. Die hebben we ingezet in het Sorghbosch (Heemstede). Daar moesten nog 10.000 van de 50.000 stinsenbolletjes de grond in en door de voortschrijdende winter konden we de boompjes, die we gedurende de rest van het jaar gespaard hadden, nu gaan oogsten. Dat waren er weer 1.400 maar er zaten 200 bomen bij van een waarde tussen de 50 en 200 euro (foto) . Als je die had moeten kopen! Vooral 100 lindes van 2 -3 m lang waren zeer de moeite waard.

Aan het einde van de dag was er nog energie over om een paar grote bomen weg te halen. Dat zijn ook zaailingen maar dan exemplaren die al 20–30 jaar oud zijn. Wat we daarvan weghalen, zijn exemplaren van de esdoorn of beuk die naast monumentale eiken staan. Die eiken zijn ecologisch en cultuurhistorisch waardevoller maar die worden onder de grond gewurgd door de wortels van esdoorns en beuken. Dus als er genoeg andere, niet concurrerende, exemplaren van die soorten omheen staan, dan halen we ze handmatig met wortel en al weg. Dat is een klus van vaak niet meer dan een half uur, als je het handig doet en dat is voor de meeste mensen een eye-opener. Dat is overigens zo voor de meeste dingen die we doen: bv hoeveel boompjes er vrijkomen, hoeveel soorten, hoe makkelijk dat gaat, hoeveel de economische tegenwaarde is die wij ons (kunnen) permitteren gratis weg te geven en wat de ecologische waarde is. Bij onze teambuilding dagen gaat het dan ook niet om de productiviteit maar om het zien van mogelijkheden hoe het leuker, ecologischer, integraler, gezonder en duurzamer kan dan met het economische model waar men dag in dag uit mee bezig is. Ook op zaterdag werkten we in het Sorghbosch met onze vaste ploeg. Dat leverde weer 900 geredde bomen op en een stuk landgoed dat er pico bello uit ziet.

Op donderdag konden we op expeditie naar Amsterdam waar een organisatie bomen had uitgedeeld, maar niet alles kwijt kon. Dat leverde een aanhanger vol met 350 kastanjebomen op. De donderdagavond besteedden we aan een overleg met de Teylingergroep om het werkprogramma van het komende jaar samen te stellen. Op vrijdag was Speelbos Meermond weer aan de beurt. Daar gingen vele bramen de grond uit en oogstten we weer 1.100 boompjes van 20 soorten. Alleen was het toen zo koud met de oostenwind dat touwtjes knopen op het laatst niet meer lukte.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen