Stichting MEERgroen over Haagwinde en onkruid

Foto: Pixabay

Franke van der Laan van de stichting MEERgroen schrijft wekelijks een blog over de flora en fauna in de Haarlemmermeer. Net als vorige week kreeg hij veel bedrijven op bezoek gehad om te komen helpen. Ook volgende week is dat het geval.

Franke:

Deze week was het een verzekeringsbedrijf met 15 personen (juristen en accountants) die een dagje mee kwamen helpen in de Voedseltuin en ook kwamen 32personen van een Headhuntersbedrijf een middag helpen in het Sorghbosch. Vanwege het feit dat het regenachtig
zou worden, vond de laatste groep het veiliger om naar de kas in Rijsenhout te gaan. Beide groepen kregen een beter inzicht in het spanningsveld tussen hun kantoorwereld en onze wereld van ecologie en er samen er iets leuks van maken. Dat heeft wel iets bij hen losgemaakt en we hopen op een bestendige wederzijds voordelige relatie in de toekomst. Met zoveel extra handjes hebben we veel achterstallig werk, bv oogsten en het opruimen van zwaar aangetaste tomatenplanten, kunnen wegwerken.

Met onze eigen groepjes hebben we in Meermond en aan het Pabstlaan fruitpark gewerkt. In Meermond hebben we de werkzaamheden van een kraanmachine en een tractormaaier voorbereid. De kraan gaat rietwortels uitgraven en zeven en de maaiers gaan alle vlakke stukken maaien en hooien. Dus voor ons blijven de hellingen en het moeras over. Op de Pabstlaan zijn we begonnen met het opruimen van het bloemenweidestro. Na een weekje regen waren er al miljoenen kiemplanten die onder het stro aan het groeien waren. Veertien van de 28 perken zijn klaar en de rest gaan we op 24 september doen. Helaas waren er alleen eigen vrijwilligers aan de slag en niemand uit de wijk. Wat ons opviel was de enorme hoeveelheid hondenstront op het grasveld wat niet op geruimd wordt. We trapten en grepen tijdens het opruimen hier regelmatig in!

Onkruid

Dagelijks hebben we discussies over ‘onkruid’. Dat is een veel gebezigd woord maar wij kennen dat woord niet. Onkruid is nl een term voor iets wat niets waard is. Maar bv gras in een gazon of weiland is gewenst maar in een groentetuin niet. Is gras dan een onkruid: niet dus. Wij spreken daarom liever over gewenste en ongewenste soorten en dat kan heel erg van de omstandigheden afhangen. In een groentetuin staat 1 klaproos heel leuk maar 1.000 klaprozen is een beetje veel dus dan worden er 998 ongewenst. Mentaal maakt het heel veel uit als je zo over de natuur denkt. Een van de weinige planten die we eigenlijk nergens willen, is haagwinde of ook wel pispotje genaamd. Daar hadden we in de Pabstlaan een bloemenvak vol mee staan zodat er een kruiwagen vol aan wortels uit kwam (foto). Elk stukje wortel, al is het maar een halve cm groot, groeit uit tot een plant van 4 x 4 m die over alles heen groeit en alles verstikt. Deze week hadden we ook goed nieuws. We vonden een supergrote rups van de windepijlstaart. Dat is een zeer zeldzame zuidelijke soort die hier verschenen is en die grote hoeveelheden winde eet. Laat die vlinder maar flink toenemen!

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen