Verzetsmonument Halfweg traditiegetrouw schoongemaakt door leerlingen ob Margriet

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Op woensdag 21 april 2021 hebben leerlingen van groep 7 van de openbare basisschool Margriet uit Halfweg het verzetsmonument en de directe omgeving schoongemaakt. OBS Margriet heeft het verzetsmonument (een beeld van een roepende mannenfiguur met opgeheven arm op een sokkel) geadopteerd.

Voordat de leerlingen met het schoonmaken begonnen vertelde de plaatselijk historicus Gerrit Agterhof over de geschiedenis en het ontstaan van het verzetsmonument.

Het verzetsmonument herinnert aan tien verzetsstrijders die op 17 februari 1945 door de bezetter op de Spaarndammerdijk zijn gefusilleerd. De fusillade was een represaille voor een spoorwegoverval op 13 februari 1945. De tien verzetsmensen die zijn geëxecuteerd, waren afkomstig uit de gevangenis aan de Weteringschans te Amsterdam.

Het verzetsmonument is geplaatst op de hoek Dubbele Buurt en de N200 in Halfweg.

Samen met medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer zijn het verzetsmonument, de bestrating en het groen rondom het verzetsmonument schoongemaakt en van afval ontdaan, zodat het er tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei weer piekfijn uitziet.

 

De leerlingen van groep 7 van OBS Margriet uit Halfweg luistern bij het verzetsmonument naar Gerrit Agterhof. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Cookieinstellingen