Actieve handhaving op parkeren van vrachtwagens binnen de bebouwde kom

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft in het belang van de verkeersveiligheid besloten in de kernen van de gemeente actief te gaan handhaven op het parkeren van grote voertuigen.

Geparkeerde vrachtwagens binnen de bebouwde kom kunnen overlast en gevaarlijke situaties veroorzaken, aldus een toelichting op het besluit. Denk in dit verband alleen al aan de dode hoek. Voeg daarbij dat kinderen over het algemeen minder voorzichtig zijn dan volwassenen; die komen zomaar plotseling tussen de geparkeerde vrachtwagens tevoorschijn. Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Door de afmetingen van de vrachtwagens wordt het zicht van de andere weggebruikers bovendien flink belemmerd, waardoor zij op hun beurt ook weer minder tot geen zicht hebben op de kinderen.

Handhaving

Chauffeurs die hun voertuig binnen de bebouwde kom parkeren, worden eerst door onze Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar (BOA) aangesproken en gevraagd hun vrachtwagen ergens anders te parkeren. Als hier geen reactie op komt, start de handhaving. Dit gebeurt op grond van een aanwijzingsbesluit uit 1996 waarbij is bepaald dat het verboden te parkeren is voor grote voertuigen langer dan zes meter (met inbegrip van de lading) dan wel hoger dan 2,4 meter op alle wegen binnen de bebouwde kom. Ook geldt dat ondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor parkeerplaatsen voor grote voertuigen. (Bron: gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude)

Reacties