Op naar de derde kas op C- Beta Duurzaamheidscentrum Schiphol Area Development Company (SADC)

Foto: Stichting MEERgroen

De samenwerking met Schiphol Area Development Company (SADC) op de 3 ha van hun C- Beta duurzaamheidscentrum gaat steeds beter. Na het deels handmatig inzaaien van de 1,5 ha bloemenweide vorige week, begon deze week met het afmaken van de klus met machinale hulp van een tractor.

Blog Franke van der Laan:

C- Beta kas en bloemenweide

Er zit nu voor € 8.000 zaad in de grond en nu is het aan moeder natuur. Hoe snel en hoe mooi de 4 bloementypes gaan bloeien hangt af van de afwisseling tussen zon en regen. Als het 6 weken 25 graden wordt, wordt het niets, maar met af en toe een bui wel.

Later afgelopen week kwam de volgende stap. SADC wil graag de kas die we op park 2020 hebben staan overnemen. Die moet daar vóór 31 juli weg zijn i.v.m. de kans dat er daar een kantoor gebouwd gaat worden.

We hebben deze week afspraken kunnen maken met een kassenbouwer die de afbraak- en opbouwklus voor de bouwvakvakantie denkt te kunnen klaren. De kas wordt gebruikt voor teelt maar ook voor natuurlessen en bijeenkomsten. Omdat er al  een andere  kleine kas binnen de C-Beta boerderijschuur staat  bouwen we die er ook aan vast. Wel ontdekten we dat het landje waar hij komt 60cm lager ligt op een helling vanaf de parkeerplaats. Dus om dat recht te trekken moet er ook 500m3 grondverzet gepleegd worden.

Bomen over de grens

Het meerbomen.nu seizoen lijkt maar van geen ophouden te willen weten. Deze week gingen we laatste 20.000 van de 30.000 fruitstruikjes uit Wassenaer eruit met een aantal grote uitdeeldagen. Een extra bonus was dat er ook belangstelling kwam voor nog eens 10.000 of meer elzenzaailingen in de potjes van fruitstruikjes die dood gegaan waren. Zo halen we de 500.000 boompjes nog net dit seizoen ( en de MEERGroen groep 100.000 daarvan)

Op maandag was er opeens een verzoek voor feedback rond het EU-project om 3 miljard bomen te planten voor 2030. Dat proces verloopt niet zo soepel. We zouden er nu rond de 1 miljard moeten hebben maar er zijn er pas 20 miljoen gedaan. Onzer feedback draait om de reden waarom dat zo is: de overmaat aan juridische randvoorwaarden en het papierwerk. Ook onze 2 miljoen bomen hebben we daarom niet aangemeld. We hebben deze kans aangegrepen om te pleiten voor een pilotproject om met onze methode 30 miljard bomen te planten als de EU dat politiek wil aansturen zonder papierwerk. Zelfs als we er dan maar 20 miljard realiseren doen we er 7x zoveel als met de traditionele methode. En geloof maar dat dat een positieve energie gaat geven! En veel CO2 vastlegging en mogelijk ook wel meer politieke stabiliteit en vertrouwen in de overheid. Ook dat is in deze tijden mooi meegenomen.
Alsof het zo moest zijn hadden we deze week ook nog onverwachts een overleg met het 1 trillion (1000 miljard) tree initiatief van het World Economic Forum (WEF: 1t.org)

Dat zijn aantallen die ons aanspreken. We zijn het niet helemaal eens met de WEF opzet omdat met grote bedrijven te doen omdat daar het risico van greenwashing aankleeft. Maar de ambitie gaat in de goede richting. Van de 85 bedrijven die dat initiatief ondersteunen willen de meesten de traditionele papier aanpak met CO2 certificaten. Maar een orde grootte van 20-25 van die bedrijven zouden te porren moeten zijn voor onze bottom-up aanpak. Dat gaan we zoetjes aan in de week zetten. Een extra pré is dat 1t.org sterker is buiten Europa en wij juist in Europa.

En toen verscheen deze week ook nog John Liu van het Eco Restoration Camp project. Hij doet ook overal  ter wereld ecologische projecten waaronder bomen planten.

Het is een goed teken dat deze initiatieven elkaar weten te vinden en elkaar versterken. Wij zijn er klaar voor.

Start zomer

Deze week hadden we de eerste 2 zomerse dagen van 25 graden of hoger. Dat betekent voor ons het startsein om pompoenen en bomen te gaan planten in de buiten tuinen. Dat hebben we dus meteen massaal gedaan in Park 2020, Lincolnpark en in de Nanningatuin. Ook hebben we een manier gevonden  om in de Lincolnparkkas water via een hevelsysteem  binnen te krijgen. Daarmee konden we de eerste 500 tomaten- en komkommer planten voorzien van water.

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen