Hoofddorp: Start van de kas op Lincolnpark

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Wekelijks presenteert ecoloog Franke van der Laan een blog waarin hij zijn activiteiten en bevindingen in de natuur toelicht. Franke wordt bijgestaan door vele vrijwilligers. O.A. ook bedrijven nemen deel aan werkzaamheden in de natuur.

Veel ontwikkelingen op Lincolnpark

De dagen waren deze week nog mooi, maar de nachten werden zo koel dat ongewenste kruiden bijna niet meer groeiden. Gelukkig groeit, tot ongeveer 10 graden, het gras nog wel. Dat scheelt een heleboel als je een terrein met een grootte van 3.000 – 6.000 m2 moet wieden of maaien. De ongewenste groei op de toekomstige groentetuin hebben we verder terug gedrongen door een dikke laag steriele compost op te brengen. Die 200 m3 compost was gestort op 6 september toen we er vanuit gingen dat we een ploeg van 60 mensen van een bedrijf hadden. Helaas lieten die het afweten en tussen de bedrijven door hebben we het dus maar zelf gedaan. Deze week ging de laatste 15 m3 op zijn plek.

Deze week is ook de bouw van de kas op Lincolnpark begonnen met de aanleg van de fundamenten. Er zijn een honderdtal palen in 50 cm diameter grote gaten aangebracht die verder met beton zijn vol gestort. Nu ligt dat werk weer even stil omdat de verbindingsplaten tussen die ‘poeren’ nog niet geleverd kunnen worden.

Last but not least hadden we een zeer productief overleg met de gemeente en de Lincolnpark projectgroep over ons placemaking voorstel. Dat voorstel is goed gevallen en daar komt ook een vergoeding voor zodat ook wij de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Een leuk extraatje was dat wij een totempaal op het terrein wilden plaatsen en dat de gemeente ook speelt met het idee van een ‘Landmark’. Het lijkt erop dat die 2 plannen mooi op elkaar af te stemmen zijn.

Andere zaken

Het werken aan de bloemenweides was een beetje stil gevallen in september, omdat dat conflicteerde met de inzet van mensen en machines voor de aardappeloogst. Ook wij kunnen ons voorstellen dat hooien en frezen voor ca € 20.000,- euro niet helemaal goed balanceert met het binnen halen van een half miljoen aan aardappels. Maar deze week ging het werk weer door en werd er op de meeste plekken in de Haarlemmermeer, Sassenheim en Heemstede gefreesd. Volgende week wordt dat afgemaakt. Hopelijk is dat nog tijdig genoeg om de zaden te laten kiemen voordat de vorst invalt. Met een zachte winter kan dat nog goed komen.

Ook de MeerBomenactie met de de MoreTrees- en MehrBaeueme-uitbreidingen kwamen deze week goed op stoom. Inmiddels hebben we 15 oogstevenementen gepland in de regio tussen 4 en 22 november, een lanceringsactiviteit in Duitsland op 11 en 12 november en begint de planning van de roadshow langs 10-12 plekken in Engeland, Ierland en Schotland vaste vormen aan te nemen. Ook kwam de groep van Utrechtse studenten (waaronder Duitse) die de kar trekt in Duitsland, langs voor een trainingscursus om te oefenen.

Ook hadden we deze week weer een leuk bedrijf op teambuilding: van de Hilton Hotelgroep deze keer en het werk in de kas in Rijsenhout beviel aan beide zijden zeer goed (openingsfoto). Daar doen we het voor.

Op zaterdag namen we de tijd om de nieuwe bloemenweide aan de Menneweg in Sassenheim uit te meten en een begin te maken met het inzaaien. Er komen wel 4 soorten bloemenweides (éénjarig, tweejarig, meerjarig en bosrand) allen met een grootte van 1.000m2 en een bomenhub va 1.000m2. De eerste 1.000 m2 is ingezaaid met helaas maar 2 mensen. Volgende week gaan we verder.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen