1 oktober: Opening Meerbomen-seizoen

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Geen week is saai en dat gold zeker weer voor de afgelopen week. Op maandag begonnen we meteen met een overleg met een vertegenwoordiger de Triodos bank.

Blog Franke van der Laan

Deze had het wel gehad met grote bedrijven, die een omzet van miljarden hebben en die een miljoen aan duurzame projecten willen investeren om daar groot mee uit te pakken. Dat is net geen greenwashing maar ligt er dicht tegen aan. Hij zag wel wat in onze aanpak en principes en gaat mogelijkheden zoeken in contacten en fondsen, zodat we meer op kunnen schalen met de organisatie.
De rest van maandag hebben we besteed aan het oogsten voor Farmkitchen en er was nog wat tijd om op Fort Kudelstaart iets aan beheer en zaden verzamelen te doen.

Dinsdag konden we rustig oogsten voor de 2 biologische markten in Zeist en Amsterdam en restaurant Den Burgh. ‘s Middags knapten we de tuin van Restaurant Den Burgh op en was er tijd om op Lincolnpark nog wat wied- en maaiwerk te doen en compost uit te rijden.

Op woensdag oogsten we altijd voor cateraar Vermaat. Het oogsten hiervan kwam een beetje in de knel omdat de contacten met het COA steeds intensiever worden. Deze dag waren er al 5 statushouders uit Syrië en Turkije die voor de 2e of 3e keer meehielpen. Maar er was ook gelegenheid om een MEERGroen presentatie te houden bij één van de vestigingen van het COA. Met hulp van 3 tolken (Arabisch, Turks en Spaans) erbij gaat dat anders dan normaal. Er waren ca 40 mensen aanwezig waarvan er een stuk of 6 geïnteresseerd waren om mee te gaan doen naast de 5 die er al meedoen. We zijn benieuwd hoeveel daarvan de stap naar buiten gaan nemen.

De woensdagmiddag maakten we tijd vrij om in Wijkpark Houtwijkerveld (1,5 ha) het maaiwerk van de tractor af te ronden. Deze kan nl niet op hellingen maaien dus het was flink buffelen maar het lukte wonderwel om met 3 mensen alles klaar te krijgen.

Op donderdag kregen we bezoek van een sportbedrijf dat wel iets ziet als aanvulling op sporten, om mensen (gezond) in beweging te krijgen. Die visie delen we volop. Dat bedrijfje is in Amsterdam gevestigd en we zitten te springen om goede kontakten om in Amsterdam aan de gang te kunnen. De rest van de dag was heerlijk rustig om achterstallig wiedwerk op Park2020 weg te werken. Nu staan 8 van de 12 teeltvakken er weer goed bij.

Vrijdag is altijd Heemstededag en vooral natuurspeelplaats Meermond. Deze dag waren er ondanks de vakantie van 5 mensen maar liefst 20 vrijwilligers. Dan kun je wat doen! We hebben ons gestort op het wegwerken van riet in en om het moeras. Na 3 uur werken was er nog tijd om op Lincolnpark te maaien en te wieden.

De hele week hadden we tractoren aan het werk om de 15 ha bloemenweides in Hoofddorp te maaien en op balen te zetten. Op vrijdag en zaterdag werd het resultaat van 50- 70 balen van elk 300- 500kg afgevoerd naar een composteringsbedrijf. Nu kan er gefreesd worden voor nieuwe bloei volgend jaar.

Meerbomen.nu

Zaterdag was de grote opening van de landelijke meerbomen actie. Alle actieve vrijwilligers in den lande waren daarvoor uitgenodigd op landgoed Zonneheuvel in Doorn (openingsfoto) Met de hele dragende kern uit het land bij elkaar (ca. 50 mensen) kon het alleen maar een mooie dag worden. Er was volop nieuws over de nieuwe bomenplanner, een app en ontwikkelingen in Duitsland, Ierland, Engeland en Schotland en er was en mooi binnen- en buitenprogramma. Deze bijeenkomst was ook nuttig om met diverse mensen afspraken te maken over leuke en strategische bomen reddagen in november en december.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen