Bedrijven helpen de natuur: diverse organisaties op stoom!

Foto: St MEERgroen

Het is heerlijk om stressloos door te denderen en te merken dat er steeds meer momentum komt in datgene waar je al 50 jaar mee bezig bent, en wat altijd weer aan de kant en vooruit geschoven werd.

Blog Franke van der Laan:

Deze week begon met de politieke bomendag (in 12 provincies) waar we op maandag weer een berg boompjes aan overhielden om in te kuilen. Toen die netjes verwerkt waren en ook nog weer onverwacht een aanhanger binnenkwam om 3.000 boompjes op te halen , hadden we weer tijd om een middagje op Fort Kudelstaart door te brengen. Daar waren de fruitbomen en druiven toe aan een snoeibeurt en hielden we aan wilgen knotten ook nog 400 slieten over.

Omdat we in de wilgenstemming waren namen we dinsdagmorgen de wilgen op het Hoofddorpse Park 2020 onderhanden. Dat leverde weer 900 stuks van boswilg, katwilg, geoorde wilg, goudwilg en grijze wilg op.

Wilgen knotten was een prima klus in deze dagen waarop we om half 9 met minus 4 graden begonnen maar in de middagen was het zonnig, windstil en de temperatuur ver boven nul. Dus de dinsdagmiddag werd goed besteed aan het op orde brengen van de laatste plekjes van de tuin van Restaurant Den Burgh.

Woensdag waren we uitgenodigd om een dagje op een nieuw landgoed in Heemstede te komen helpen. Daar was al een groepje bezig die 6.000 ingekuilde boompjes had staan en deze dag voegde we er met 15 mensen nog 2.250 aan toe.

NLDoet / Hulp bedrijven

Intussen werpt NLDoet zijn schaduwen vooruit. Elke week worden we een paar keer gebeld door bedrijven die willen komen werken. Gelukkig zijn er ook een paar die niet op 10 en 11 maart tijd hebben en dat hebben we graag. We staan vooral op NLdoet om via het Oranjefonds in contact te komen met extra mensen en bedrijven. We hebben wel met 2x 6 NLDoet projecten tegelijk ingeschreven maar of het lukt om ze allemaal tegelijk met 20- 40 mensen per project te begeleiden, is een uitdaging.

Op woensdagmiddag meldde zich een interessant Japans bedrijf. Die waren gevallen op de rotsentuin van 7.000 m2 die we sinds 2009 al op orde willen krijgen. Zij hadden de associatie dat Japanners iets hebben met rotstuinen. Daar hadden we nog niet aan gedacht. Toen we daar gingen kijken bleek ook dat het een bedrijf was dat graafmachines maakt. En laten wij nu het idee hebben dat een paar honderd van de bomen die we elk jaar afzagen, beter met wortel en al er uitgetrokken moeten worden….we hadden daar een graafmachine voor willen huren maar zij willen er misschien wel met 2 komen. Dat komt even goed uit!

Ook belde er een bank die met 40 mensen liever 5 dagen later dan de NLdoet dagen komt helpen: Ideaal!

Op donderdag hadden we een ICT bedrijf op bezoek. Die wilden we inzetten in de kas in Rijsenhout om 25 m3 compost uit te rijden als bemesting voor weer een overvloedige oogst in 2023. Helaas werd de compost pas de dag na hun komst geleverd dus hebben we ze ingezet om 800 boompjes te planten rond de kas, 600 fruitstruiken te stekken, het laatste stuk van de kas rul te spitten met de spitmachine en om de druppelirrigatieslangen voor 6.000 m2 klaar te leggen. Dat alles was voor deze ICT-ers een leuke en leerzame teambuildingsoefening en het werd nog extra gezellig met een lunch verzorgd door de kaseigenaren.

Op vrijdag zijn de 8.000 boompjes van woensdag ingekuild en kregen we 1.000 kilo aan boompjes in potten van Global Garden. De rest van de dag werkten we met 20 mensen in Landgoed Groenendaal. Daar hebben we bijna een halve ha aan bramenopslag verwijderd die de entree van het landgoed ontsierden. Zie de foto’s voor en na.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen