Stichting MEERgroen: Politieke bomendag

Foto: St MEERgroen

Wekelijkse blog Franke van der Laan: Deze week was echt weer een weekje genieten ‘op zijn Franke’s’, dat wil zeggen er was veel reuring en veel productiviteit.

Acht provincies hebben geld ingelegd om bomen aan hun burgers beschikbaar te stellen, maar die bomen moeten er dan ook wel komen. In de Hoofddorpse hub is de grootste variatie aan soorten te vinden en vaak ook grote aantallen dus zo gaandeweg het seizoen ontstaat er steeds meer belangstelling om bomen over te nemen om aan die eisen te voldoen.

Begin deze week hadden we ruim 60.000 bomen staan (en al eerder 30.000 uitgeleverd). Daar zijn er deze week weer 15.000 van uitgeleverd naar 6 plekken in heel Nederland en tegelijkertijd hebben we in vijf werkdagen weer ongeveer 10.000 boompjes verzameld.
De eerste oogst was 1.300 wilgen en bessen uit Rijsenhout op maandag. Op dinsdag hebben we daar met 3 personen nog 1.700 veld-esdoorns, kersen en ligusters aan toegevoegd.

Woensdag was nodig om alles te sorteren en in te kuilen en om de bestellingen van die 15.000 stuks klaar te zetten. Op donderdag hadden we medewerkers van een bank die hielpen om uit Landgoed Groenendaal 3.700 beukjes en douglassparren te verzamelen. Op vrijdag, met de eigen ploeg, redden we nog 1.300 stuks van vooral hazelaars, kardinaalsmuts en lijsterbessen.

Zaterdag was de topdag van de week. Urgenda had geregeld dat 4 politieke partijen bij de start van hun provinciale staten verkiezingsprogramma, met kandidaten in 12 provincies een politieke bomendag zouden houden.

Dat waren de PvdA, GroenLinks, D66 en de partij van de Dieren. Zij verdiepten zich allemaal in ons gratis bomen- en maatschappelijke vergroeningsconcept en gaan in hun campagnes die duren tot 15 maart, daarop aansluiten. Met ons MEERGroenploegje waren we present bij de Brabantse dag omdat Euro commissaris Timmermans daar ook zou zijn voor het PvdA-congres. Jammer genoeg moest hij om zwaarwegende persoonlijke omstandigheden afzeggen.

Toch waren er vier partijen aanwezig en Laura Bromet van de GroenLinks Tweede Kamerfractie en Mohamed Chahim van de PvdA Europarlementariërs (openingsfoto). In totaal was de groep ca 40 mensen groot. Er is intensief overlegd en er zijn foto’s en films gemaakt en de algemene indruk van onze aanpak was overweldigend positief. Daar gaan vervolgcontacten uit voortkomen en deze dag leverde ook 2.000 boompjes op en wel walnoten-, kersenbomen en hazelaars.

Laten we hopen dat een goede aanzet is om ons bottom-up initiatief effectief te verbinden met top-down denken en de eerste stappen naar het EU-klimaatbeleid te realiseren.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen