Natuur: Aantal doorbraken en de miljoenste geredde boom!

Foto: St MEERgroen aangeleverd

Franke van der Laan: ‘Geen dag en geen week is saai en ondanks de bedroevende wereldwijde apathie en fatalisme over klimaatcrises etc, zitten wij in een proces waarin de positieve energie volop stroomt’.

Wekelijkse column Franke van der Laan:

Deze week was er weer één met nog meer positieve energie dan normaal!

Maandagmorgen begon met het inkuilen van de oogst van het weekend op park 2020. Daarmee kwamen we op 25.000 boompjes in 1 maand. Hiervan zijn er al 5.000 zijn uitgeleverd. Voor de middag stond een oogstactie in Den Haag op het programma. 15 ecologen van de provincie Zuid Holland hadden namelijk een praktijkdag en daar zat ook bomen redden op de meerbomen manier in.

Het was leuk om met mede ecologen te werken en te ontdekken hoever ze in een papieren wereld zitten. Deze middag kwamen ze volop met de praktijk in aanraking. 15 soorten herkennen, leren zagen en snoeien en zelfs knopen leggen in touwtjes was nog wel eens een dingetje. Maar na een genoeglijke en leerzame middag hadden we 1.100 bomen gered en veel eye-openers geleverd. Deze middag smaakt bij iedereen naar meer.

Wandelbos Hoofddorp

Op dinsdag gingen we zelf aan het werk om bomen te redden in het Wandelbos Hoofddorp. Er zou een bedrijf met 10 mensen komen helpen maar dat werd er helaas 1, maar die dame deed dan ook haar uiterste best. Vanwege de regen nam ik haar mee naar restaurant Den Burgh waar we ooit een groentetuin hadden ontwikkeld. Twee jaar geleden dachten de koks dat ze het zelf konden… niet dus…. en nu hebben we de tuin weer terug maar dan in verwaarloosde vorm.

Maar wel leuk dat het verloren schaap weer teug is in de kudde en dat Den Burgh uit de andere tuinen ook weer gaat afnemen. Dit was de eerste doorbraak. Woensdag 7 december was te nat om in het bos te werken dus weken we uit naar de kas in Rijsenhout om daar weer een stuk te ontginnen. Zo’n rommeldagje geeft ook tijd om wat rond te bellen en dat leverde 1,1 miljoen krokusbolletjes op. Dat is erg veel om zelf te planten dus we gebruiken die bolletjes donatie om met zo veel mogelijk gemeentes leuke school- en buurtacties op te zetten. Dit was de tweede doorbraak.

Ook op woensdag kwam er ook een stroomversnelling in de pogingen om de meerbomen.nu actie op Europees niveau te krijgen..5.000 mensen vonden dat zowel nodig als een fantastisch plan…..maar deden niets in het kader van ’dit is een ver van mijn bed show’. Maar een contact van de Triodosbank heeft de boodschap wel opgepikt en kwam met concrete hulp. Op 22 december gaan we met een groep voorbereiders lijnen uitzetten hoe we voor het budget dat de EU beschikbaar stelt om 3 miljard bomen te planten er 300 miljard in 27 EU landen, kunnen realiseren. De 3e doorbraak.

Donderdag was er weer een doorbraak en wel richting de horeca en streekvoedsel. Zomaar uit de hemel kwam er een grote cateraar langs, die met onze producten wil gaan werken in ongeveer 6 kantoren. Ook die boodschap hebben we al aan honderden mensen uitgedragen en zie: na verloop van tijd valt het kwartje wel ergens. Dit is een actie die we niet alleen kunnen dragen. Dat gaan we samen met partners als Farmkitchen doen.

Vrijdag was een rustig dagje bomen oogsten en bramen uitsteken op Meermond en een groepje van 8 mensen was aan het werk in een nieuw landgoed (Hageveld) daarnaast.

Zaterdag lieten we het Sorghbosch, waar we al genoeg gewerkt hadden in de afgelopen weken, met rust en ging de hele ploeg mee naar Sassenheim waar we een tennisbaan die al 7 jaar braak lig.t mochten reorganiseren. In de 2 cm gravel van zo’n tennisbaan kun je duizenden boompjes heel makkelijk lostrekken en dan ook nog met de mooiste worteltjes die je je voor kunt stellen. Die dag oogsten we meer dan 6000 boompjes met 21 mensen. Ook op veel ander plaatsen in den lande werd gewerkt en gingen we landelijk (ver) over de 1 miljoenste boom in ons 3e meerbomen seizoen. De 5e doorbraak. En die boodschap werd weer goed op gepakt door de pers , waaronder de Volkskrant.

Op naar de volgende week! Dit jaar kan niet meer stuk en de laatste 3 weken van het jaar beloven een mooie eindspurt te worden.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen