Nationale molen- en gemalenweekeinde

Zaterdag 13 en zondag 14 mei zijn in heel Nederland tientallen windmolens, watermolens en gemalen geopend voor publiek. Die dagen vindt het jaarlijkse Nationale Molen- en Gemalenweekend plaats. In Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude nemen het Gemaal De Cruquius en Stoomgemaal Halfweg aan de festiviteiten deel.

Bezoekers aan deze gemalen kunnen de vele stappen volgen in het waterbeheer van een poldergemaal naar een boezemgemaal. De dagen starten met een rondleiding in het Cruquius Museum en eindigen met een bezoek aan Stoomgemaal Halfweg.

Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag zetten molenaren hun deuren open voor het grote publiek, zodat ze een inkijkje krijgen in de industrie die Nederland ooit groot heeft gemaakt. Er zijn tijdens deze dag allerlei activiteiten te beleven, zoals pannenkoeken bakken of wandelen rond molens, maar belangrijkst van alles is het bezoeken van de molen zelf. Deelnemende gemalen en molens zijn te herkennen aan de blauwe wimpel die dan uithangt, aldus de website.

 

Reacties