Haarlem(mermeer): Soms is het ‘beulen’ op het Spaarne en de Ringvaart

De Haarlemse Kano Vereniging (HKV) organiseert traditioneel jaarlijks een beruchte ‘Beulentocht’, voor echte kano- en kajakbeulen een afstand van maar liefst 67 KM, maar voor estafettedeelnemers bijvoorbeeld ook afstanden van 10- 14- 16- en 27 KM.

Film, foto’s en tekst Charles Duijff (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting)

De start vond als van ouds plaats aan Noord Schalkwijkerweg 99, waar de HKV is gevestigd en waar ook een kleine kampeergelegenheid bestaat. Dat biedt kano-liefhebbers die van verderaf komen bijvoorbeeld de gelegenheid ruim tevoren op de vertreklocatie aanwezig te zijn. De inschrijving voor de beulentocht begon al vroeg, rond 6:00 uur. Tot 7:00 uur had men vervolgens de gelegenheid het vaartuig gereed te maken en te voorzien van alle benodigdheden waaronder voedsel en drank voor onderweg.

Sup-deelnemers

Door de estafette-mogelijkheid met kortere afstanden toe te voegen aan de tocht, werd ook aan ‘suppers’ de gelegenheid geboden mee te doen. (zie ook openingsfilmpje) De supper peddelt staande op een surfboard, maar er zijn ook suppers die met hun handen/vingers peddelen. Ik trof een ‘Fanatic’ supper die deze beulenvaart 2023 maar liefst 70 KM zou afleggen (zie ook filmpje)Aan zo’n lange kanotocht gaan, zeker ook voor suppers, best de nodige weken training vooraf. De eerste tussenstop (pauze) was bij kanovereniging Lisse, waar de eersten omstreeks 8:30 uur verwachtten aan te komen. Dat betekende dat de snelste kanoërs >8 km per uur voeren om de ca 19 km van Haarlem naar Lisse af te leggen. Daarbij aangetekend dat dit de afstand is die over de weg wordt aangegeven. De meeste deelnemers hielden in Lisse wel even een pauze en werden bij Kanovereniging Lisse gastvrij ontvangen met koffie of thee met overheerlijk appelgebak! Veiligheid gewaarborgd dankzij een trouwe viervoeter……Tja….die appeltaart….De dag begon ’s morgens vroeg met een best wel heftige regenbui en de rest van de beulentocht zouden de deelnemers het niet helemaal droog houden. (zie filmpje) Onderstaande deelneemsters uit Enschede bleven blij. Gewoon een kwestie van ‘Singing in the Rain’ en opgeven is ‘NAT’ done……Moet not zijn ja ja ja…ik weet het…. maar nat klinkt vochtiger…..Boven de laatste foto in dit artikel treft u de link naar het album met alle foto’s van de beulentocht 2023
KLIK HIER voor alle foto’s van de beulentocht 2023
KLIK HIER voor de Website van de HKV

Cookieinstellingen