Deze week stond een beetje in het teken van de eerste van 3 grote nationale boom uitdeel-acties. Sinds 30 oktober heeft de stichting MEERGroen inmiddels ruim 50.000 boompjes gered bestaande uit 100 verschillende soorten.
Wekelijkse blog Franke van der Laan
Ruim 40.000 boompjes staan op Park 2020 en 10.000 daarvan gingen er op zaterdag 16 december weg. Het inschrijfsysteem werkt op dit moment heel goed, met automatische tijdsloten om de toestroom van mensen te reguleren want met 300 bezoekers heb je ook een goede organisatie en veel vrijwilligers nodig.
De hele week zijn we bezig geweest om boompjes te reorganiseren in de 12 themavakken op Park2020 (naaldbomen, fruit- en notenbomen, fruitstruiken, wilgen en populieren, bulkbomen, zeer gewilde bomen, bloeiende struiken en exoten).
Alle inkuilrijen hebben we voorzien van een naambordje per soort. Ook werd er een ontvangsttafel en een aantal storm-bestendige spandoeken neergezet.
De hele tuin is overigens één grote blubberzooi, waar je tot je enkels in het water of de blubber loopt. Dat weerhoudt de meeste mensen wel om zelf bomen te gaan scoren. Ook in 19 andere bomenhubs in den lande werden er bomen uitgedeeld. Zo komen er nog 2 andere uitdeeldagen in februari en maart waar alle 150 bomenhubs aan meedoen.
De rest van de week:
- Op maandag namen we de tijd om 4.000 boompjes van de week ervoor in te kuilen. In de middag kuilden we de bomen van het Zeilfort in op de bomenhub in Aalsmeer en oogstten we 750 bomen in het bosplantsoen rondom die hub.
- Op dinsdagmorgen hadden we tijd om het anti-hazenhek op Lincolnpark uit te breiden. Er stond al 300 m, maar 200 m mistte nog. Dat werk rondden we af op donderdag. Nu staat er 490 m hek om de hele tuin en de windsingel om de hazen te beletten de schors van onze fruitboompjes weg te knagen. Nu moet er alleen nog een toegangshek gemaakt worden ter breedte van de 3 stelconplaten bij de ingang, maar de meeste hazen kunnen er niet meer in.
- Dinsdagmiddag was weer een bedrijvendag. Deze was deels gericht op het oogsten van goudwilgen en deels op zaailingen. Voor het 3e jaar op rij was de aannemer van de gemeente ons voor. In plaats van 1.000 slieten konden we er nog maar 260 oogsten.
- Woensdag ging grotendeels op aan overlegjes. Eerst met reclassering Zuid-Holland om ook daar mensen met een taakstraf in te zetten als we elke week in Sassenheim gaan werken.
- Een belangrijk overleg was ook met G en S over de verhuizing van Park 2020. Na 2 jaar van spanning en wantrouwen hielp deze vergadering om dat weg te nemen. De lucht is geklaard en we werken nu weer samen ter wederzijds voordeel. Of we in mei 2024 (deels) weg moeten of dat we nog een seizoen door kunnen, hangt af van contractonderhandelingen waarvan het resultaat in maart 2024 duidelijk wordt.
- Op vrijdag hebben we met 6 mensen 10.000 bollen geplant in ons nieuwe deel van het wijkpark De Horsten in Sassenheim. Dat ging gesmeerd en na 3 uurtjes werken was het klaar. Daarna bekeken we de stand van zaken op de bloemenweide aan de Menneweg die 18 oktober was ingezaaid. Ook die was mede dankzij het zachte najaar, redelijk goed wat kiemplanten betreft. Alleen was het zaad niet overal goed verdeeld: op sommige plekken stonden 5.000-10.000 kiemplanten/m2 en op andere plekken stond bijna niets.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023