St Meergroen werkt samen met Expo Vijfhuizen en Schiphol Area Development Company (SADC)

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Francke van der Laan: Het is vaker genoemd, geen week gaat voorbij zonder de nodige hoogte- en dieptepunten. Deze week was een week van hoogtepunten.

Voorjaar
Het eerste hoogtepunt was dat het er op lijkt dat we de winter achter ons hebben en dat prettig voorjaarsweer gaat domineren. De hele week was windstil en zonnig. Dat leidde ertoe dat de eerste vlinders (kleine Vos) en aardhommel verschenen. Dat het voorjaar echt begonnen is kun je ook horen aan het feit dat de tjiftjaffen aangekomen zijn en een claim leggen op hun territorium in elke tuin en bosplantsoen. Ook ons slechtvalk vrouwtje dat al weer sinds half februari broeds is maar sinds juli zonder mannetje zat, heeft deze week een nieuw mannetje geïntroduceerd in haar huis. (foto). Hopelijk hebben we dit jaar een succesvol nest met jongen die uitvliegen.SADC
SADC is en grote vastgoedontwikkelaar die zoals iedereen probeert, zo duurzaam mogelijk te werken. Langs de Rijnlanderweg komt tussen de logistieke blokkendozen een reeks innovatie initiatieven. Het centrum daarvan is C Beta, een omgebouwde boerderij. Na jaren van overleg hebben we deze week de eerste stappen gezet in het ombouwen van de ruimte rond dat centrum tot een inspirerende en leerzame buitenruimte. Er is zicht op een bloemenweide van 1.5 ha, het exploiteren van tuinen en een hazelnotenbos en misschien kan onze kas van Park 2020 die daar weg moet daar ook een plek vinden.
Net als op Lincolnpark kan die kas daar een kweekplek zijn voor gewassen die niet buiten groeien (tomaten, komkommers) en een sociale ontmoetingsplek en cursusruimte.

Expo Vijfhuizen/meerbomen.nu
Na een heel seizoen van bomen redden breekt tegen het voorjaar altijd de behoefte los om bomen te planten. Afgelopen weekend hebben we de 2 miljoenste boom van de meerbomenactie uitgedeeld en deze week was de Expo Vijfhuizen geïnteresseerd om 1.000 bomen uit onze voorraad te planten als een windsingel en voor biodiversiteit. Dus die bomen, bestaande uit 25 soorten, hebben we daar in een middag neergezet. Mede als effect van de boomweggeefdagen is het aantal vrijwilligers bij de meerbomen campagne in een paar weken geëxplodeerd van 15.000 naar 22.000. Zo gaat het de goede kant op.

Andragologie en Podcast NPO
Ook op het PR vlak hebben we ons geroerd. De Adragologiekring wilde graag meer weten van onze aanpak en dat heeft geresulteerd in een lezing voor 25 toehoorders, waaruit weer nieuwe samenwerkingsverbanden op wetenschappelijk gebied voort gaan komen en mogelijk het samenwerken aan een geactualiseerde- en internationale versie van het boek waar in de MEERGroen filosofie en werkwijze is neergelegd. Dat is snel nodig omdat we steeds meer buiten de grenzen gaan.
Ook kwam er een heuse NPO Podcast uit over onze bomenfilosofie met deze link: 06 Bomen over bos Franke van der Laan.mp3

Park 21
Er waren ook een paar dieptepunten. Zo is het groepje dat we geformeerd hadden om op een aanbesteding voor Park 21 in te schrijven in elkaar geklapt voor het goed en wel opgestart was. In het kort komt het erop neer dat de condities die de overheid geeft om een rendabele exploitatie te realiseren er niet zijn. Jammer maar helaas.

Fruitbomen
En ook was er weer eens drama rond het kapot maken van bomen. In dit geval ging het om een fruitboomgaard op het Geniepark waar we al een jaar of 5 de beheerder van willen worden. Dat heeft ca. 800 bomen (maar er is ruimte voor 2.000). Deze week werden er opeens met groot geweld 150 volwassen fruitbomen uit de grond getrokken. De opdrachtgever was Liander die daar vrachtwagens wil laten keren om hoogspanningskabels neer te leggen. Die technische mensen hebben weinig of geen gevoel voor de waarde van bomen en natuur en de gemeente legde hen geen strobreed in de weg.
Gelukkig had de aannemer die het werk uitvoerde wel hart voor de zaak en die heeft 80-100 van de 150 slachtoffers elders herplant (bij het Bulderbos) en de rest verwerkt in een takkenril, waar we binnen een week na de aanleg al marters ontdekten. Dat is toch weer een pleister op de wonde.

Komende weken
Het begin van het voorjaar is altijd heel druk en dit jaar helemaal. 13 maart horen we of we na 11 jaar van Park 2020 moeten verhuizen. 14 maart hebben we een bedrijf met 30 mensen, 15 en 16 maart is het Nldoet met 140 deelnemers in 12 projecten. 17 maart is het boomuitdeeldag in Hoofddorp waar weer 10.000-20.000 boompjes weggaan. De week erna hebben we de hele week 10 stagiaires en in die week, op 21 maart, openen we het insectenhotel bij sociaal centrum de Luifel in Heemstede met een lezing over wilde bijen en een cursus insectenhotel bouwen. De 23e hebben we de laatste boomuitdeeldag in Aalsmeer en die avond vertrekken we voor een week naar Parijs om met de Francofone bomenwereld contact te leggen.

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen