Blog Franke van der Laan: ‘Van alles wat’ week en auto total loss

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Wekelijks presenteert ecoloog Franke van der Laan een blog waarin hij zijn activiteiten en bevindingen in de natuur toelicht. Franke wordt bijgestaan door vele vrijwilligers. O.A. ook bedrijven nemen deel aan werkzaamheden in de natuur

Franke:

Deze week werd een beetje gedomineerd door het feit dat we in een kettingbotsing terecht kwamen. De 21 jaar oude Passat is reparatie niet meer waard. Gelukkig kregen we een elektrische bus van de Meerbomen actie te leen zodat het werk door kon gaan.

Helemaal verkocht aan elektrisch rijden zijn we deze week nog niet geworden. Waarschijnlijk is een Hybride diesel de oplossing. Zoveel mogelijk elektrisch voor de lokale ritten en voor zware aanhangers en langere ritten de diesel achter de hand. Voor een week in half oktober, waren de oogsten voor Farmkitchen, Den Burgh een Vermaat nog behoorlijk groot: orde grootte 50 – 100 kilo per dag en met name bonen, winterwortels, pompoenen, patissons, bieten, tomatillios en snack komkommers, maar ook spinazie, basilicum en pepers en paprika’s doen het nog verrassend goed. Toch zijn we ook aan het leegruimen van groente planten die het gehad hebben. Rond 4 november moet dat grotendeels klaar zijn als we aan de bomencampagne beginnen.

Bomencampagne

Over die bomencampagne hadden we verschillende overlegjes: over de ‘Road Show’ naar Ierland en Engeland, over de nieuwe functionaliteit van de bomenplanner en hoe we de logistiek van de eerste 15-20 oogstdagen gaan doen. Met 4 of 5 bomenhubs in Hoofddorp (2 of 3), Aalsmeer en Sassenheim kunnen we wel 300.000 tot 400.000 bomen bergen. Dat is flink meer dan de 150.000 van vorig seizoen. Maar dan moeten we wel de handjes mobiliseren om ze op te rapen. Daarbij kijken we dit jaar speciaal naar bedrijvendagen. Van die kant is er veel belangstelling.  Tien bedrijven, alleen al in november.

De druk om vroeg met bomen oogsten te beginnen is altijd hoog. Meestal proberen we die druk te weerstaan tot half november als de bladeren er echt af zijn. Dat lukt meestal niet, maar dit jaar zijn we zelfs deze week al begonnen om een bijzondere reden: Deze zaterdag 21 oktober is er een grote bomen-(liefhebbers?)-markt met 15.000 bezoekers in Duitsland. Onze MehrBaeume.Jetzt boys uit Utrecht willen daar acte de présence geven. En daarvoor wilden de ze een flinke voorraad stekken meenemen om die daar als trekpleister uit te delen bij hun stand. Dus ze kwamen vrijdag leren hoe ze er daar 500 in 2 uur konden verzamelen van 4 soorten. En tegelijkertijd leerden ze meten, snoeien, touwtjes knopen, soorten herkennen en tellen. (openingsfoto)

De contacten met de gemeente Haarlemmermeer worden steeds productiever. Deze week figureerden we in een reportage en filmpje van NHmedia met wethouder Nobel over Lincolnpark en dat beviel wederzijds goed. Ook werd er van gemeentewege een networkborrel gehouden op onze Voedseltuin van Park 2020, naast het gemeentehuis. En we zijn er samen uitgekomen hoe we de nog steeds ontbrekende nutsvoorzieningen op het Lincolnpark voor elkaar kunnen krijgen.

Ondanks de behoorlijk natte omstandigheden is RVR weer druk aan het frezen geslagen van onze bloemenweides nu de meeste aardappels binnen zijn. In Sassenheim hebben we de rest van de nieuwe bloemen weide ingezaaid met de hand met maar liefst 5 type bloemen: eenjarige, tweejarige, meerjarige, bosrand- en moerasplanten op allerlei daarvoor geschikte plekken op de hoogte gradiënt van oude vuilnisbelt.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen