Burendagfeesten mét en zonder buren…

Foto: St MEERgroen

De herfst leek deze week, precies op schema, in te zetten met regen en wind. Maar niet getreurd er is altijd wat de te doen en er zijn tal van manieren om het leuk te maken.

Blog Franke van der Laan

Deels hebben we op regendagen binnen gewerkt, maar het meeste plezier ontleenden we deze week aan de organisatie en het uitvoeren van 4 burendagfeesten. We delen namelijk heel graag ons eigen plezier met onze buren. En ‘buren’ nemen we heel ruim: dat is iedereen die het leuk vindt om mee te doen of zich betrokken voelt bij de natuur, of je nu dichtbij woont of ver weg.

We hebben dus maar weinig stimulans nodig om onze buren uit te nodigen en daarom doen we al 12 jaar mee aan de nationale burendagen (en Fête de la Nature, nacht van de nacht, dag van de aarde, etc., etc).

De nationale burendag is een initiatief van het Oranjefonds. Van de oorspronkelijke ‘1 dag’ heeft deze traditie zich gaandeweg uitgebreid naar 3 dagen. Dit jaar vielen de burendagen op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 september en wij namen de gelegenheid te baat om 4 evenementen te organiseren. Het eerste evenement was op vrijdagmorgen in Natuurspeelplaats Meermond. Daar was het thema “zaad verzamelen en appels plukken”.

Maar er was ook een rondleiding en iedereen mocht helpen bij het hooien want net deze week waren medewerkers van Landschap Noord-Holland aanwezig om alle vlakke stukken van Meermond te maaien en te hooien. Met 15 mensen hebben we handmatig de hoekjes en gaatjes bijgepunt. Dat leverde toch nog wel 10- 15 m3 nat hooi op, terwijl de tractor wel 100m3 wegwerkte. Helaas kwamen er geen externe bezoekers op af, maar onder elkaar hadden we het ook prima naar ons zin.

Op Park 2020 in Hoofddorp begon het 2e burendagevenement rond half 12 tussen de multinational kantoren. We waren zelf met een ploeg van 10 mensen present en maakten een combi van werken in de voedseltuin en het maken van een 4-gangenlunch met producten uit eigen tuin die bestond uit salades, pompoensoep, appelmoes en courgettecake. Tijdens de lunch ging ook de zon nog schijnen en de sfeer was perfect. Alleen ook hier verscheen er niemand die, ondanks de publicatie in diverse kranten, kwam helpen. Maar ook hier hadden we het onder elkaar supergezellig en verzetten we veel werk.

Op zaterdag verhuisde het hele circus naar wijkpark aan de Pabstlaan in Hoofddorp. Daar hebben we inmiddels een fruittuin van 2.5 ha gemaakt die we graag met de buurt delen.

Het thema daar was “appeltaart en appelmoes” en tussen de bedrijven door hebben we de bloemencirkels tussen de fruitstruiken en de fruitbomen gewied.

De topdag was op zondag 24 september op onze nieuwe uitvalsbasis: Voedseltuin Lincolnpark. Daar verzamelden we met elkaar om 12 uur en hebben tot een uur of 3 nog lekker gewerkt aan wieden, compost rijden en frambozen struikjes uitplanten. Vanaf 3 uur ging de pizzaoven aan en er werden drie of 4 zelf gemaakte appeltaarten aangevoerd. Het weer was stralend zonnig en dat trok ook veel bezoekers aan. Naast onze 20 vrijwilligers zeker 30 ‘buren’. Die konden meedoen aan rondleidingen, groente en fruit proeven en voor iedereen was er een of mee pizza’s en ruim appeltaart. Deze dag smaakte naar meer (openingséfoto)_

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen