Haarlemmermeer uitvalbasis, maar in steeds meer regiogemeenten vrijwilligers actief in de natuur

Foto: St. MEERgroen

Deze week waren er interessante ontwikkelingen in en om de gemeente Teylingen, niet ver van Haarlemmermeer, waar de Stichting MEERgroen vooral in Sassenheim actief is. Ze hebben daar sinds 2021 een beheercontract.

Blog Franke van der Laan:

Na 2 jaar werken en vooral door de meerbomen.nu actie hebben we nu 32 mensen in de groepsapp, waarvan er per werkdag 8-10 actief zijn. In Noord-Holland hebben we inmiddels een jaar ervaring met mensen van de reclassering en die ervaringen zijn voor het merendeel zeer positief.

Daarom wil nu ook de reclassering Zuid- Holland mensen bij ons laten helpen. Op deze manier en aangevuld met af en toe een bedrijvendag, hebben we genoeg mensen om van maandelijks werken in Sassenheim naar wekelijks te gaan. Daarover hebben we deze week met de kerngroep overlegd en akkoord gekregen. Met meer mensen en vaker werken kunnen we ook meer areaal aan en dus is gelijktijdig het overleg met de gemeente gestart daarover. En er is nog een noviteit. Na 12 jaar hebben we eindelijk zo veel financiële armslag dat we met een tweede betaalde medewerker kunnen werken. Dat is Maxime Weidema geworden. Zij gaat o.a. de projecten in Sassenheim begeleiden en verder ontwikkelen.

Veel groepsaanmeldingen

We hadden de afgelopen maanden al een redelijke aanloop van bedrijven en andere groepen die bij ons willen komen werken. Deze week kwam TCS voor het eerst en komende week komen ze al weer. Dat gaat zo door tot november waarbij ze met steeds meer projecten en onze werkwijze kennis kunnen maken. Afgelopen week hielpen ze met groot enthousiasme in de kas in Rijsenhout en komende week komen ze op het Lincolnpark helpen.

Ook meldde zich een groep studenten die introductieweken hadden van hun vereniging. Die komen maar liefst 7 keer met 10 mensen omdat ze in hun introductietijd ook iets leuks en nuttigs willen doen. Dat is aan ons wel besteed. Ze komen in het kader van hun ontgroening… daar hebben we maar snel een vergroening van gemaakt!

Ook het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft zich deze week gemeld. Vlakbij Park 2020 is een hotel waar 400 statushouders wonen. Die kunnen dus lopende komen helpen en zelf ook eten verzamelen om het voedsel van de cateraar aan te vullen. Als we dit contact structureel kunnen maken bouwen we weer een mooie maatschappelijke kraal aan ons activiteitenprogramma.

Andere zaken

Zaterdag hebben we een leuke groep die in principe in het Heemsteedse Sorghbosch werkt, maar ook open staat om in andere projecten tijd te investeren. Dus deze keer hadden we bedacht om op het Lincolnpark de handen uit de mouwen te steken. Nu was deze zaterdag de dag voor mijn 70ste verjaardag en dus had ik taart meegenomen. Met een groep van 13 mensen kun je veel doen en zeker als ze een aantal van mijn gevleugelde uitspraken (foto) hebben vereeuwigd en in de praktijk toepassen!! Het werd een leuker verjaardagsfeestje dan dat ik had kunnen verzinnen. Het regende pijpenstelen toen we aan de koffie en taart in de keet zaten maar de rest van de dag was het prachtig weer. Zo samen lekker bezig zijn en lekker opschieten doe ik liever dan ’verjaardagsvisite’ ontvangen. Zo hebben we 25 appelbomen en 100 grote bessenstuiken uit Park2020 verhuisd en in de boomgaard en de windsingel van Lincolnpark ingepast. Ook hielp RVR met een grote kraan om de gereedschapscontainer naast de pizzaoven te zetten als windvang en we hebben de hele boomgaard (3000 m2) gemaaid zodat niet kruiskruid en hanenpotengras, maar gras gaat domineren. Echt een topdag.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen