Hoofddorp: Natuurvorderingen Lincolnpark

Foto: Charles Duijff

Wekelijkse blog Franke van der Laan Hoofddorp: Het begint wat te worden op onze nieuwe uitvalsbasis: het Lincoln Voedselpark.

Zelf zijn we druk bezig met het wieden van ongewenste kruiden en het bouwen van de pizza-oven waar omheen de meeste sociale activiteiten zullen gaan plaatsvinden. Deze week is het dak van de pizza-oven gereed gekomen evenals de vuurvaste vloer. Ook hebben we 1.200 kg leem opgehaald om de leemoven zelf te gaan bouwen.

Gemeente en Dura Vermeer

Maar ook de gemeente en Dura Vermeer hebben grote stappen gezet: vorige week verschenen er opeens een bulldozer en een tractor op park 2020 om 200m3 zandige grond over te brengen. Dit is gedeponeerd langs de Bennebroekerweg op de kleistrook waar 5 soorten bloemenweides moeten komen. Deze week is die grond ook nog los gefreesd zodat we volgende week kunnen beginnen met het inzaaien van stukken bloemenweides. Die gaan nog wel bloeien voordat de winter invalt.

Daarna gebeurde er nog meer. Er lag nog 100m3 klei die uitgegraven was van het wegtracé. Deze klei is gebruikt om lage modderige kuilen in de boomgaard op te vullen. De grond in boomgaard is ook tot 50 cm diep, met haken, losgemaakt en de oppervlakte is geëgaliseerd. Helaas zijn de resulterende klonten klei door de droogte nog steeds 5-10 cm groot. Het is de bedoeling om onder de fruitbomen gras in te zaaien maar dat kan niet met klonten klei van die grootte. Volgende week huren we daarom nog een frees en een tractor in om het gras in te kunnen zaaien. Dit moet wel voor dinsdagmiddag gebeurden want dan hebben we een bedrijf met 25 mensen die het vast leuk vinden om 100 appelboompjes te planten en de bloemenweide in te zaaien. Maar als de boompjes er staan kun je er niet meer met een tractor doorheen. Met wat goede wil gaat het vast allemaal lukken.

Natuurontwikkelingen

We hebben al 3 jaar pech met ons slechtvalkenpaar. De laatste twee jaar waren er wel 3 eieren maar steeds geen jongen die uitvlogen en dit jaar zijn er zelfs geen eieren. Het vrouwtje was super broeds maar het mannetje is volgens ons omgekomen door vogelgriep of door een ongeluk. Het is daarom des te leuker dat we op Meermond ontdekt hebben dat er een havikpaartje is gaan broeden die 5 eieren hebben gelegd. Al deze eieren zijn uitgekomen en de jongen zijn nu 2-3 weken oud (foto). Dat is een heel goed broedresultaat. Volgende week gaan we de jongen laten ringen.

Andere zaken

Ook de rest van de week was weer zeer gevarieerd. Elke maandag, dinsdag en woensdag zijn tegenwoordig gevuld met groente oogsten: maandag voor Farmkitchen, dinsdag voor Restaurant Den Burgh en een biologische groenteman (Zeist en de Noordermarkt in Amsterdam) en woensdag voor cateraar Vermaat. Daar zijn we dus flink druk mee en er is bijna geen tijd voor het hoognodige wieden. Toch houden we het nog bij. Donderdag is een rustigere dag waarop we het wieden, zaaien en verspenen bij kunnen werken. Deze week kregen we daar hulp bij van 9 rectoren van middelbare scholen. Mogelijk gaat daar wat leuks uitkomen met die scholen. Ook met College Hageveld zijn de banden aangehaald via een zeer gemotiveerde sportleraar. En last but not least hadden we bezoek van 6 studenten uit Utrecht die als vriendengroep de Duitse MehrBaeume.Jetzt actie op poten hebben gezet met Duitse college studenten. Deze studenten wilden een keer komen kijken hoe we het hier in de Haarlemmermeer al 15 jaar doen. Ze gingen na afloop naar huis met een wagonlading aan inspiratie en tips. Superleuk om te zien hoe mensen van 20-25 jaar ons ook weten te vinden en zo ondernemender te worden.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen