Blog Franke van der Laan: Bomen uitdelen en internationaliseren

Foto: St MEERgroen

Vorig weekend was het NLdoet. Op zowel vrijdag 10 maat als zaterdag 12 maart behandelden we 5 natuurprojecten met elke dag tegen de 100 deelnemers, vooral afkomstig van bedrijven. Dat was bijna de eindspurt van het bomenredseizoen. Dat ene weekend leverde 7000 extra boompjes op.

En op donderdag 16 maart kwam er nog een nabrander met 65 mensen die nog eens 2800 bruikbare boompjes opleverde (en 3000 bramen en verwijderde esdoorns) .

Deze extra boompjes plus nog 30.000 die er nog op onze bomen hubs stonden (van de 160.000 die we totaal verzameld hebben) gingen er deze week uit op 3 uitdeeldagen aan burgers. De andere 120.000 zijn al verdeeld onder boeren en gemeente, en andere groot grondbezitters.

Op zondag 12 gingen er 10.000 uit in Aalsmeer naar 400 geïnteresseerden, op 15 maart in Hoofddorp 8000 boompjes naar 200 mensen en op zaterdag 18 10.000 naar 300 mensen in Sassenheim (openingsfoto)

Op die zaterdag de 18e hebben we ook nog 4000 bomen geplant in een heus klimaatbos. Het is heerlijk om die positieve energie aan te jagen: Iedereen wordt er blij van, zowel om bomen die gedoemd zijn dood te gaan te reden en ook om gratis boompjes uit te delen, te krijgen en te planten. Op die manier willen we de klimaatcrisis aanpakken. Niet met verboden en geboden en doorgroeien met kernenergie en elektrische auto’s maar door met moeder natuur mee te werken, door de overmaat CO2 uit de lucht vast te leggen en er samen iets leuks van de maken.

Inmiddels doen er meer dan 8000 mensen in heel Nederland mee. Dat is mooi, maar nog lang niet genoeg. Dat moeten er minstens 1 of 2 miljoen worden om voldoende impact te krijgen.

Inmiddels wordt de actie ook al opgepikt in België sinds vorig jaar en dit jaar zijn we los gegaan in Duitsland. Na 6 maanden vergaderen mochten we in januari op een plek bij Kleve laten zien hoe we dat doen in Nederland. Dat leverde 2000 boompjes op en er werd een item op de Duitse TV van gemaakt. Die uitzending leverde weer een kweker op die met pensioen gaat en ons 390.000 boompjes cadeau deed. Daarvan hebben we er 90.000 in Nederland verdeeld en deze week zijn er in 6 steden en Bundeslander grote uitdeelacties gehouden om de overige 300.000 een plekje te geven. En daarmee is het internationale nieuws nog niet op. Het Haarlemmermeerse boomweggeefmodel rukt ook verder op.

Ikzelf ga zaterdagnacht de 18e de Noordzee over voor een 10 daagse trip langs tientallen natuur- en bosorganisaties in Engeland, Schotland en Ierland. Ook die zijn geïnteresseerd om de meerbomen.nu aanpak over te nemen en misschien wel meer van de MEERGroen aanpak. Na 28 maart komt er meer nieuws. Dan zijn we weer terug en moeten we 10 dagen groente tuin achterstand in halen….

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen