Afgelopen week in Wandelbos Hoofddorp boompjes gered

Foto: St MEERgroen

Franke van der Laan vertelt als ‘klimaatburgemeester’ van Haarlemmermeer in zijn blogs wekelijks over allerlei interessante flora- en fauna-aspecten. Zijn onderwerpen zijn gelet op de klimaat- en stikstofcrisis actueel.

Elke dag van het jaar proberen we nuttig te besteden. Na conferentie met de biologie leraren op de 12e, was de volgende stop in Delft met een oogstbegeleiderscursus. Met 10 mensen hebben we geoefend in een park in Delft hoe je soorten kunt herkennen en oogsten op allerlei manieren: zaailingen, stekken, slieten, afleggers en wortelstokken.

Maandag 14 november was het weer business as usual: oogsten voor Farmkitchen in de ochtend en in de middag hooien op het Fort Hoofddorp. Die steile hellingen van zo’n fort zijn niet voor iedereen even makkelijk maar samen lukt het wel. Dinsdag de 15e was het weer tijd om in het Wandelbos Hoofddorp boompjes te redden: met 4 mensen 1.000 stuks van 19 soorten en ‘s middags evalueerden we het afgelopen jaar met de gemeente Teylingen.

De resultaten waren zodanig dat we weer een jaar door kunnen gaan met een beheercontract. Woensdag de 16e november was de uitgestelde boomfeestdag van 2022. Met de gemeente Haarlemmermeer was er al een half jaar lang overleg om bosplantsoen in de IJtocht zone aan te planten met ons materiaal. Wij wilden die benodigde 1.500 boompjes ook oogsten met leerlingen, maar dat ging niet door.

Toen we ze dus maar zelf hadden geoogst, bleek dat er niet op ons gerekend was. Helaas zijn er met zo’n activiteit meestal te veel mensen betrokken, die allemaal een deel doen en dan is er niet voldoende overzicht. Ook het planten hebben we voor het grootste deel zelf gedaan, want 1.500 boompjes planten met 120 leerlingen met behulp van zandbakschepjes in de klei, is ook niet effectief.

Donderdag 17 november zouden we met een bedrijf meer rode bessen gaan oogsten in het Wandelbos maar het beloofde zo’n regenachtige dag te worden dat we maar een stuk grond in de kas in Rijsenhout ontgonnen hebben. We gaan proberen om deze winter van 2.000 m2 uit te breiden naar 6.000- 8.000 m2.

Vrijdag de 19e was een samenwerkingsdag tussen de Meermond groep en de boswachters van Heemstede, de Vrienden van Groenendaal en meerbomen.nu. Bijna 30 mensen hielpen om 10.000 bramen uit te steken en 2.200 boompjes te oogsten. De topdagen van deze week waren zaterdag 19- en zondag 20 november, waarin we in diverse Landal recreatieparken mochten oogsten. Op zaterdag was ik in Rabbit Hill bij Kootwijk en zondag in Anhen. Dat moet tienduizenden boompjes op kunnen leveren (uit 10 parken), want de Triodos bank stelt 50 werknemers en klanten ter beschikking.
De leukste soort die we daar aan troffen was Tamme Kastanje: bijna 300 stuks.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen