We All Stand Together al 40 jaar de Kersthit die nooit als Kersthit bedoeld was

12 nov 2024, 8:00 Blogs en columns

Vandaag 40 jaar geleden, op 12 november 1984, lag de nieuwste plaat van Paul McCartney ‘“We All Stand Together” in de winkels. De ex-Beatle had zich in al zijn creativiteit laten leiden door zijn liefde voor 'Rupert Bear’, het troetelbeertje van de Britse striptekenares Mary Tourtel. Met de single en de bijbehorende 13 minuten durende tekenfilm 'Rupert and the Frog Song’ zette McCartney Bruintje Beer opnieuw op de kaart.

(tekst: Wim Meijer)

Bewijs van verval

Weinig videoclips staan mij zo op het netvlies gebrand als die van 'We all stand together’ van Paul McCartney. Ruim drie minuten werd je meegenomen in ideale sprookjeswereld op de maten van wat later zou verworden tot een soort Kerstboodschap.

Aanvankelijk waren de commentaren op de nieuwe hit van McCartney erg wisselend. Sommige critici zagen het als een bewijs van het 'verval’ van McCartney’s schrijf- en componeertalen. Anderen daarentegen prezen het 'uitstapje’ van de ex-Beatle naar de gedroomde sprookjeswereld van Bruintje Beer en de boodschap van 'The Frog Chorus’.

Animatiefilm

Aanvankelijk werd het nummer uitgebracht in juni 1983 samen met de 13 minuten durende animatiefilm 'Rupert and the Frog Song’. Deze werd in de bioscopen vertoond in het voorprogramma van McCartneys film 'Give My Regards to Broad Street’. Dat werd anders toen 'We All Stand Together’ op 12 november 1984 opnieuw werd uitgebracht, maar toen als een soort Kerstnummer. Op dat moment viel alles toch nog op z'n plaats en veroverde McCartneys’ kikkers alsnog de internationale hitlijsten, waar het zich nestelde in het goede gezelschap van Band Aid (Do they know it’s Christmas) en Wham (Last Christmas).

King (kikker) Singers

Een plaats tussen de kerstnummer moet vooral voor de 'kikkers’ een vertrouwd gevoel hebben gegeven. The Frog Chorus, zoals de zingende kikkers waren 'gedoopt’ waren in werkelijkheid de King Singers, met ondersteuning van het koor van St.Paul’s Cathedral. Kortom: de ideale combinatie voor een fraai Kerstconcert.

De uit zes koorleden bestaande King’s Singers was (en is nog steeds) een van ’s werelds populairste a capellagroepen met een repertoire dat loopt van middeleeuwen, Renaissance, Bach, tot Bacharach en pop. Ook voor hen was een reisje naar de wereld van Bruintje Beer dus een uitstapje buiten de comfortzone. Maar wel een uitstapje waar ze met plezier aan deelnamen.

Inmiddels is 'We All Stand Together’ 40 jaar oud, maar duidelijk onverslijtbaar, want ieder jaar opnieuw komen Mc.Cartneys kikkers zo rond december weer 'boven water’ met hun onsterfelijke (kerst)boodschap. Een boodschap die misschien niet op het niveau ligt van Lennon’s 'Imagine’, maar die toch niemand meer kan zien als een bewijs van 'creatief verval’ van 'Sir Paul’.