Deze week was het begin van de zomervakantie… en dus ook het begin van de grote productie in de natuur. Het is een beetje kenmerkend voor onze kantoor georiënteerde samenleving dat telkens als de voedselproductie op zijn hoogtepunt is, de meeste afnemers vertrekken naar het buitenland.
Blog Franke van der Laan:
Analyse
De oorsprong van de zomervakantie is dat iedereen vrij kreeg om het eten voor de rest van het jaar veilig te stellen. Toen waren we nog zelfvoorzienend, nu willen de meest mensen alleen maar weg…. Dat is eigenlijk een slecht teken voor het welbevinden in onze samenlevingsvorm.
De afstand tot de natuur speelt door in veel meer andere onderwerpen: De klimaatproblematiek wordt vertaald in een energietransitie om toch maar weer door te groeien en om geld te verdienen. En ondanks het ruimtegebrek is de focus zo op korte termijn en op de mensen gericht dat we er een miljoen huizen erbij willen bouwen (met 2–3 miljoen mensen). Denkt de overheid nu echt dat we met een miljoen huizen erbij minder CO2, minder files, minder huisvuil en minder korte lontjes, etc. gaan creëren? Dat lijkt me hoogst onwaarschijnlijk. Door dit kortetermijndenken en op eigenbelang en op mensen gerichte aanpak is het behoorlijk lastig om draagvlak te krijgen voor waar MEERGroen voor staat: een wereld waar we het samen leuk maken, de handen uit de mouwen steken voor het lange termijn gemeenschappelijk belang in evenwicht met wat het ecosysteem kan dragen.. zodat we nog 100.000 jaar of meer mee kunnen i.p.v. nog een jaar of 10 potverteren en ten onder te gaan in chaos en ruzie.
De vorderingen
Maar … we komen wel verder en ook deze week weer: eerst de achtergrond: 25 jaar lang probeerde ik het eerst vanaf 1980 top down bij de VN en in het grote bedrijfsleven om de handen op elkaar te krijgen voor meer ecologie, vanuit de gedachte dat het ecosysteem mondiaal uit balans is gebracht en dat lokale actie dus wel leuk, maar niet genoeg is. Die aanpak bracht veel inzicht in hoe bureaucratie en technologisch-, economisch- en juridisch denken en green washing perfide prikkels leveren om precies de verkeerde kant op te werken. Om te voorkomen dat ik depressief zou worden of een maagzweer zou ontwikkelen, ben ik gaan doen waar ik wel blij van werd: lekker de natuur in met mensen die de goede kant op willen werken. Zo roeien we met MEERGroen nu bijna 20 jaar tegen de stroom in en hebben we stap voor stap meer dan 1000 ha in (co)beheer gekregen. Maar met 1500 vrijwilligers kunt je niet corrigeren wat de brede samenleving laat liggen. We werken daarom toe naar een opwaardering van vrijwilligerswerk naar een verbinding met de brede samenleving. De volgende grote stap in 2020 was de samenwerking met Urgenda in de meerbomen.nu campagne, die inmiddels landelijk dekkend is en is opgestart in 7 andere Europese landen met meer dan 15.000 projecten. Maar dat is nog steeds vrijwilligerswerk.
Sinds december 2024 is er beweging bij de overheid en het grote bedrijfsleven. En zo groeien er steeds meer verbindingen: met de lokale en provinciale overheid, met de EU, met Europese NGO’s ,met projectontwikkelaars en met de pers.
De vorderingen van de ze week
We zijn in de race bij een groot bouwproject op Lincolnpark waar een bepalende factor is of er biodiversiteit en actieve burgerparticipatie gerealiseerd kan worden. En daarvoor is de MEERGroen aanpak volop in beeld. Ook 2 landelijke kranten en een Tv-zender hebben deze week contact gelegd en afspraken gemaakt omdat onze aanpak opvalt en de belofte van een oplossing heeft voor bovengenoemde problemen. Het gaat ons lang niet snel genoeg, maar we komen verder.
In Teylingen waren we in gesprek met de gemeente om te kijken hoe we verschillende groene groepen die geïsoleerd werken kunnen versterken. Waar een wil is, is een weg.
De rest van de week
De zomer is niet alleen in volle ontwikkeling met groente. Ook de zaadwinning in de bloemenweides heeft een grote sprong gemaakt. We hebben zo veel bloemenzaad geoogst dat er geen plek meer was om zaad te drogen. Dus hebben we deze week bijna 30 kilo zaad geschoond en gezeefd en ligt er nog 20-30 kilo om nog te doen. Dat is al meer dan het hele vorige jaar (35 kg) en we zijn nog niet op de helft van het seizoen.
Ook was er deze week weer een interessante internationale themadag: Mandela dag. Mandela staat model voor aandacht geven aan elkaar. Ook wij hebben de Mandela dag gevierd op 2 dagen. Eentje met een bedrijf (De Hilton hotelketen - foto) en eentje met elkaar en losse bezoekers. En met mooi weer 40-50 deelnemers en muziek, koken met eigen producten, een fotografeerworkshop en natuurwerk was dat echt een feest.
Sommige mensen kwam zelfs uit Drenthe en de Achterhoek.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2025