Deze week kwam de publiciteit van de SHARE Award goed los met krantenartikelen en drukte op sociale media. Naast de gebruikelijke felicitaties zaten er interessante vervolgopties bij, zoals een politiek café met de VVD over ruimtegebruik, interesse bij de MeerBusiness (bedrijvenkoepel) en concrete projectafspraken rond zonnepanelenparken door heel Nederland waar windsingels en natuurontwikkeling aan gekoppeld zitten.
Blog Franke van der Laan
Nieuwsbrief
Ook nummer 4 van onze eigen nieuwsbrief van dit jaar ging deze week uit naar ruim 500 geïnteresseerden. Omdat er niemand meer over was om die nieuwsbrief te verwerken, heb ik naast de inhoud ook maar de vormgeving en de verzending erbij genomen.
Werkzaamheden deze week
Deze werkweek werd gekenmerkt door een flinke daling van de temperatuur en de eerste hagel- en sneeuwbuien van het seizoen. Dat maakt het werk buiten iets minder aantrekkelijk. Zeker het sorteren en bundelen van duizenden boompjes wordt er niet makkelijker op met koude handen. Toch zijn we elke dag op pad geweest: Maandag in de Boseilanden met 800 hazelaars en eikjes. Dinsdag en woensdag waren de kilste dagen en die hebben we gebruikt om de kas in Rijsenhout op te schonen voor een volgend seizoen.
Dat werk is nog lang niet klaar, ook niet met de hulp van een duurzaamheidsploeg van de ING Bank die op woensdag kwam helpen. We hebben 6 van ‘onze’ 16 kappen van de kas redelijk op orde nu. Dat was de 15e of 16e keer dat een ING team ons vond voor vrijwilligerswerk. Hopelijk leidt deze dag ook tot een structurele samenleving met de ING Bank. Daar werken nl. 30.000 mensen die elk 2 of 3 vrijwilligersdagen per jaar mogen besteden en ook de hulp van de ING bij het SHARE vervolg kan extra momentum geven. Tussendoor hebben we ook de relatie met de handel weer aangehaald. Bij een grote sneeuwbalkweker die 100.000 planten heeft, wordt elk jaar ca 5 % (5.000 stuks) afgedankt, omdat ze minder dan 5 bruikbare takken opleveren. Die planten met kluit doen het echter nog prima als je ze in de tuin zet en laat uitgroeien tot een mooie struik. Deze week hebben we in 2 ritten 400 planten (met elk een kluit van 5-10kilo) opgehaald (openingsfoto). Die potten zijn heel populair voor stadstuinen bij uitdeeldagen en anders worden ze versnipperd en gecomposteerd.
Op donderdag hadden we een autoleasebedrijf op bezoek. Die hebben we ingezet om bijna 2.000 boompjes te redden van 26 soorten uit de Houtwijkerveld wijktuin en daarmee knapt het terrein ook nog flink op. Om de week werken we op vrijdag in landgoed Groenendaal Heemstede met de boswachters en dat leverde tussen de hagelbuien door ook weer 1.200 boompjes op. Vooral kardinaalsmuts, veldesdoorn en hazelaar.
De zaterdag werd ingevuld met een reguliere MeerbomenNu activiteit in het Herdenkingsbos van Recreatieschap Spaarnwoude. Dat leverde weer 1.500 bosrozen, kersenbomen, meidoorns en lijsterbessen op. Als je maar genoeg verschillende biotopen en terreinen ’bemonsterd’, krijg je met gemak een paar 100.000 boompjes van 100 soorten bij elkaar.
Al met al hebben we na 2 weken bomen redden 20.000 boompjes verzameld in de 2 hoofdbomenhubs op park 2020 en Lincolnpark.
Boek-update
We hebben als MEERGroen grote ambities. Het hele verhaal van waarom, hoe en waar kun je nooit in de dagelijkse 10 minuten contactjes overbrengen. Daarom hebben we in 2018 een boekje uitgebracht met het hele verhaal. Omdat de activiteiten steeds breder en internationaler worden en er zoveel gebeurt is het wel weer eens tijd voor een update. Die versie moet dus maar in het Engels. Deze week is er tussen de bedrijven door flink gewerkt om de inmiddels 3e versie daarvan op de rails te krijgen. We zoeken nog mensen die, nu de taal en de vormgeving op orde is, om zich inhoudelijk in de boodschap te verdiepen en feedback te geven.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024