Stichting MEERgroen produceert al volop groente en viert 'Dag van de Aarde'

22 apr , 8:34 Blogs en columns
blog20 aprilkantoorp2020
St MEERGROEN aangeleverd

Wekelijks presenteert Franke van der Laan van de stichting MEERgroen zijn blog over natuurnieuws in Haarlemmermeer en omgeving.

Franke:

OP Park2020 waar de kas is afgebroken werd een grote tent opgezet om de bouw van een nieuw kantoor te starten (openingsfoto). Er komt een Taiwanees elektronicabedrijf, dat ook al bij ons gewerkt heeft en uitziet naar meer. Dat kan dus nog leuk worden

Groenteproductie op gang: Groentetuinen

We hadden deze week hoop op wat regen maar in onze regio kwam er 3 mm bij de 1 mm van de afgelopen 2 maanden. Dat is exceptioneel weinig. Maar met voldoende irrigatiecapaciteit heeft dat het voordeel dat de slakkenpopulatie diep onder grond blijft en dat we dus de kiemplanten groot kunnen laten worden. In de kas is dat geen probleem met de klimaatcomputer en druppelirrigatie en ook op de andere tuinen is water inmiddels geregeld. In de kas loopt het groeiseizoen sowieso 6-8 weken voor op buiten, alleen door het buiten sluiten van de wind. Uit de kas kwam daarom de productie deze week goed op gang van Nieuw-Zeelandse spinazie, dille, munt, koriander, radijs en konden we de laatste oogsten van vorig jaar aan bieten prei, snijbiet, selderij en peterselie ook oogsten. Buiten is de oogst van asperges en rabarber op gang aan het komen. Inmiddels is de temperatuur zo aan het stijgen dat we ook buiten de zomergewassen zoals bonen, courgettes en pompoenen konden zaaien. In de kas staan die al enkele decimeters groot.

Vorig jaar hadden we in de kas een groot probleem met bladmineerders op de tomatenplanten. Letterlijk alle planten waren half augustus wit in plaats van groen omdat het bladgroen van alle planten was leeg gevreten door wel 20-100 rupsjes van kleine motjes per blad die tussen de onder- en bovenkant van het blad leven. Die motjes leven een week of 3. De eerste generatie is een paar 1000, de tweede bestaat uit tienduizenden tot honderdduizenden en de derde en vierde generaties bestaan uit miljoenen en miljarden individuen. Om dat voor te zijn hebben we dit jaar een experiment opgetuigd met feromoonvallen. Feromonen zijn seksgeurstoffen waarmee bv insecten elkaar vinden. Daarmee trekken we de eerste generaties motjes naar een plakstrip waar ze weggevangen worden. Laten we hopen dat het werkt.

Dag van de Aarde, andere activiteiten en voortgang in samenwerkingen

Op 22 april is de Dag van de Aarde. Die dag gaan we samen met SADC op NewTerra vieren met een werkdag om een kloostertuin met medicinale, eet- en verfkruiden op te zetten. Het centrale element van die kloostertuin wordt een zitje met daarboven een druivenpergola met 6 verschillende druivenrassen. Zo’n dag moet voorbereid worden dus we zijn deze week op jacht gegaan naar palen van 3 en 4 m lang om die pergola te maken met allerlei andere toebehoren zoals draden en draadspanners waar langs die duiven kunnen groeien. Ook moeten er nog 450 hegplanten neergezet worden rond de themavakken en natuurlijk moeten er kruiden in die tuin. Het mooie is daarbij dat bijna alle wilde planten wel een medicinale werking hebben. Je moet het alleen weten. Dus de hele week hebben we interessante soorten uitgestoken. Die komen in de tuin met een naambordje en de toepassing erbij.

Zo’n tuin helpt om mensen te inspireren en om de samenwerking verder inhoud te geven met SADC en andere partijen.

En datzelfde gebeurde deze week in het jaarlijks overleg met de gemeente Haarlemmermeer, waarin onze 8 ha bloemenweides weer in de smaak gevallen waren en waarin we de spectaculaire opening van  de Lincolntuin op 9 mei konden rond krijgen. 

En misschien nog wel het belangrijkste: ook richting Europa gaat het de goede kant op. Deze week hebben we als onderdeel van de meerbomen campagne een contract getekend om met Europese partijen Europa verder in te gaan en om onze 2,5-3 miljoen meerbomen mee te laten tellen in de ‘3 billion tree’ pledge die als EU Green Deal onderdeel is van het Europese klimaatbeleid. Nu op weg naar de 3 en dan de 30 miljard.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2025