Natuurnieuws Haarlemmermeer: Klimaatbos planten op C-Bèta

04 feb , 20:44 Blogs en columns
blog 2februari boomnuit deel dag
St MEERGROEN aangeleverd

Stichting MEERgroen- Er waren deze week weer twee noemenswaardige hoogtepunten! Het eerste was het planten van ruim 2000 bomen op het SADC terrein C-Bèta met ruim 25 mensen en het feit dat dat deze actie het radioprogramma Vroege Vogels haalde. En vlak daarna was de 2e nationale boomuitdeelactie met honderden belangstellenden. 

Blog Franke van der Laan:

C-Bèta klimaatbos planten

Op het C-Bèta terrein zijn we nu een jaar bezig met bloemenweides en bomen. Op 30 januari was een omdopingsprogramma gepland om de naam C-Bèta te moderniseren. Die feestelijke borrel zou gekoppeld worden aan een evenement om daar ook iets daadwerkelijk aan bij te dragen. De activiteit werd de aanleg van een tweede klimaatbosje van 2000 boompjes in de vorm van een windsingel. Helaas werd het evenement op het laatste moment verplaatst naar 3 maart, toen de MEERGroen- en MeerbomenNu-machine al vol op toeren was. Daarom is besloten het planten van bomen toch door te laten gaan. Zeker 25 mensen hadden zich opgegeven en het werd een super inspirerende en leuke dag.

Vroege vogels

’s Middags om 3 uur stonden alle bomen er in, mede dankzij het voor bereidende grondwerk van RVR die de grond tot 30 cm diep had losgemaakt en die 15 m3 compost had ingewerkt. En niet alleen de 2000 zaailingen gingen erin, ook 6 monumentale bomen van 3 tot 6 m hoog met soms een kluit van 150 kg. De slagroom op dit al lekkere toetje was dat het evenement de aandacht trok van het nationale radioprogramma Vroege Vogels. Dat was geïntrigeerd door het feit dat groene organisaties een samenwerkingsverband aangaan met het grote bedrijfsleven. In die uitzending hebben we kunnen uitleggen dat het makkelijk is om te protesteren en kritiek te hebben, maar dat je daarmee niet verder komt bij mondiale problemen zoals de klimaatcrisis. Ook bij Schiphol en projectontwikkelaars zitten burgers die zich zorgen maken over de klimaatverandering. Daarom is het belangrijk dat het groen en de bedrijvenbubbels elkaar vinden ter wederzijds voordeel. Als ze samenwerken op de 10 % of 20 % overeenstemming bouw je wederzijds respect en kun je naar elkaar toe groeien om daar 20 %, 50% of zelfs 100% van te maken. Ook krijg je met zelfs 30.000 vrijwilligers de klimaatcrisis niet opgelost en met doorgroeien met zonnepanelen en elektrische auto’s al helemaal niet. Om wel een afdoende antwoord op de overmaat aan CO2 die het ecosysteem niet kan absorberen te krijgen, moet er minstens 30 miljoen km2 klimaatbos  aangeplant worden. Dat krijgen we wereldwijd alleen  voor elkaar als ook grote partijen meewerken. Daar was  dit een mooi voorbeeld van: vorig jaar 500 boompjes, dit seizoen 2000, volgend seizoen 20000 en dan op naar honderden hectares.

Boomuitdeeldag

Zaterdag 1 februari was de 2e nationale boomuitdeeldag. Op 60 van de 250 bomenhubs in den lande werd de staande voorraad van 250.000 bomen, die we de afgelopen maand gered hebben uit de natuur, voor iedereen beschikbaar gesteld. In Hoofddorp, de wieg van de meerbomen.nu campagne hadden we 2 bomenhubs met activiteit. Op Lincolnpark naast de Meerkerk namen 20 mensen 2000 bomen mee en op Park2020 (naast het tijdelijke gemeentehuis) gingen er bijna 4000 bomen mee met 85 mensen. Sommige mensen die voedselbossen aan het ontwikkelen zijn of boeren die weer hagen restaureren namen er wel 1500 of 2000 mee. Maar voor tuinen in de stad was er ook genoeg te halen. Het gratis uitdelen van bomen kunnen we doen omdat de boompjes gratis uit de natuur zijn en de mensen die helpen het vrijwillig doen. Het is dus een poging om een maatschappelijke beweging op gang te brengen dat we het samen leuk maken in evenwicht met de natuur.  Van de 100 mensen die ons ontdekten werden er 10 of meer vaste partners of vrijwilliger. En samen planten we zoveel bomen voor meer biodiversiteit en om de overmaat aan CO2 uit de lucht laten halen. Want een boompje van 100 gram kan in 10 jaar tijd wel 500 kilo zwaar worden en 1000 kg CO2 voor 50-100 jaar vastleggen. Daar willen we naartoe. De stip op de horizon is 30 miljoen km2 extra bos in 5 of 10 jaar te beginnen in de Haarlemmermeer. Maar dan moet wel iedereen die een toekomst van 100.000  jaar wil voor zichzelf en zijn kinderen meedoen…. Wereldwijd: burgers, groene organisaties, bedrijven en overheden. Dat is de kern van de boomuitdeeldagen: een statement dat het kan als we bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken. Het verzamelen en uitdelen van bomen gaat intussen gewoon door. Via 1-op-1 afspraken gaan de grootste aantallen mee. Zie meerbomen.nu/bomenplanner (inloggen) en bomenhub park 2020.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024