Testperiode vanaf morgen: openbare verlichting in Haarlemmermeer overdag aan

Foto: Pixabay

Vanaf februari 2021 stopt netwerkbeheerder Liander met het zogenoemde Toon Frequent (TF) signaal. Dit signaal zorgt ervoor dat de openbare verlichting ’s avonds aangaat en ’s ochtend weer uitgaat. De gemeente neemt dit werk over. Van maandag 16 november tot en met 11 december test Liander of de benodigde werkzaamheden goed zijn gegaan. Inwoners kunnen daarom verlichting ook overdag zien branden.

Voor een soepele overgang van Liander naar de gemeente zijn er werkzaamheden aan de openbare verlichting verricht. Zo is de verlichting niet langer afhankelijk van het TF-signaal. Tijdens de testperiode zendt Liander een TF-signaal uit dat ervoor zorgt dat de openbare verlichting rond 8.30 uur aan gaat. Alleen verlichting die nog reageert op het signaal gaat branden. Tijdens de testperiode rijden de gemeente en Liander rondes om de verlichting te controleren. Als het nodig is, ondernemen zij meteen actie.

Minder energieverbruik
Liander stopt met het signaal, omdat dit systeem verouderd is. Met het nieuwe systeem kan de gemeente zelf bepalen hoe laat de verlichting in een wijk aan- en uitgaat. Door slimmer te schakelen en het energieverbruik te monitoren kan de gemeente energie besparen.

Reacties