Gemeente Haarlemmermeer levert bijdrage voor plaatsing zonnepanelen en windturbines

Foto: Wim Meijer Fotografie

De gemeente Haarlemmermeer wil een grote bijdrage leveren voor het plaatsen van zonnepanelen en windturbines op haar grondgebied zoals dat is uitgewerkt in een plan met verschillende bestuurslagen, maatschappelijke organisaties, agrarische organisaties en netwerkbeheerders. Het doel is om binnen tien jaar bijna vier keer zoveel duurzame energie op te wekken.(bewerkt persbericht Gemeente Haarlemmermeer)

Groot samenwerkingsverband

De gemeente werkt samen In de regio Noord-Holland Zuid met de provincie Noord-Holland, 29 gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties, netwerkbeheerders, agrarische partijen en een aantal organisaties om een plan te maken. Deze opdracht, de Regionale Energiestrategie (RES), komt voort uit het Klimaatakkoord. Het doel is een ambitieus doel, want volgens de gemeente praat je dan in totaal over 44 nieuwe windturbines en ongeveer 1227 hectare (bijna 1600 voetbalvelden) aan zonnepanelen. Haarlemmermeer maakt zijn bijdrage hieraan nu bekend.

Uitvoering

Samen met de inwoners, ondernemers en andere betrokkenen kiest de gemeente namelijk de invulling voor Haarlemmermeer. Het is in de eerste plaats belangrijk om energie te besparen, want energie die je bespaart, hoef je niet op te wekken.

Vormen van energie

Ook zoekt Haarlemmermeer naar andere manieren om hun eigen gebouwen te verwarmen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van omgevingswarmte uit de bodem of oppervlaktewater, het gebruik van restwarmte of hernieuwbaar gas. De vraag naar elektriciteit die overblijft, wekt de gemeente samen duurzaam op, dus bijvoorbeeld via zonnepanelen. Dit gaat zoveel mogelijk via daken van woningen en bedrijven, maar ook op parkeerterreinen, geluidschermen en bermen bij wegen en spoor. Dat is echter nog niet genoeg om in de toekomstige lokale vraag te voorzien. De gemeente is dan ook op zoek naar grotere gebieden waar veel elektriciteit opgewekt kan worden.

Zoekgebieden voor grote energieprojecten

Het plaatsen van zonnepanelen in weiden en windturbines wil de gemeente beperken tot een paar grotere zoekgebieden in Haarlemmermeer. Hierin is de gemeente ook afhankelijk van wettelijke eisen en de steun van de vele belanghebbenden zoals grondeigenaren, omliggende gemeenten, waterschappen en natuurlijk de inwoners.

Twee gebieden waar de gemeente naar kijkt

De gemeente kijkt naar twee gebieden. Naar eventuele zonnepanelen rond de landingsbanen van Schiphol. In totaal is dit zoekgebied ongeveer 1000 hectare groot. Haarlemmermeer verwacht tot 2030 gebruik te maken van ongeveer 300 hectare. Voor windturbines heeft de gemeente een andere locatie op het oog. Deze zijn volgens de gemeente alleen mogelijk in het zuiden van Haarlemmermeer, vanwege de hoogtegrenzen rondom Schiphol. Haarlemmermeer gaat na of er ruimte is voor vijftien windturbines en of deze geplaatst kunnen worden in een zoekgebied ten oosten van de Hoofdvaart, rondom de spoorlijn en snelwegen.

Serieus bod

Verantwoordelijk wethouder energietransitie Jurgen Nobel houdt zich bezig om dit verder vorm te geven. ,,We hebben – samen met alle betrokkenen – een serieus bod neergelegd. Nu ligt de bal bij de gemeenteraad. In het najaar praten we met alle betrokkenen verder. Wat voor ons belangrijk is, is dat we zuinig omspringen met ons landschap. Daarom willen we niet zomaar alles toestaan. Ik vind het erg belangrijk dat er draagvlak is. Mensen moeten erachter staan”, zegt Nobel.

Voorkeur beschreven in concept

De voorkeur van de beschreven zoekgebieden staan in het concept van de Regionale Energiestrategie. Deze is tot stand gekomen op verschillende bijeenkomsten die in het najaar van 2019 met inwoners en belanghebbenden zijn gehouden. De definitieve keuzes waar bijvoorbeeld het Zonnecarré en de Spoordriehoek komen, gaat de gemeente in het najaar van 2020 met alle betrokkenen bespreken.

Meer informatie

Meer informatie over de conceptnota Regionale Energiestrategie (RES) is te vinden op een webpagina van de gemeente Haarlemmermeer over de nieuwe-energie.

Cookieinstellingen