Drukke tijden voor meldkamers brandweer regio Kennemerland

13 mrt 2021, 21:04 112
5i5a7788 brandweer wmf
Wim Meijer Fotografie
De brandweercentralisten op Meldkamer Noord-Holland hadden het de afgelopen week, en donderdag in het bijzonder, ‘beredruk’, aldus een van onze centralisten. Het telefoonverkeer was onophoudelijk: er werden 142 inkomende telefoontjes naar het 112 nummer geregistreerd en 43 oproepen naar het niet spoed nummer van de brandweer 0900-0904.
(bron: Veiligheidsregio Kennemerland)
Dit nummer kan gebeld worden wanneer er geen levensbedreigende situatie is, maar wel brandweerhulp nodig is. Omdat de storm voorspeld was, is vooraf op de meldkamer de bezetting verhoogd. Voor het eerst werd een thuiswerkplek ingezet. Vanwege Corona is dit een nieuwe ontwikkeling, waarbij ook brandweercentralisten thuis kunnen werken, mochten zij in quarantaine moeten. Op de thuiswerkplek kunnen zij met behulp van vooraf gebrachte apparatuur ook telefoontjes naar 112 en 0900-0904 aannemen.
Vooral omgewaaide bomen
De meldingen hadden een piek tussen 10:00 en 13:00 uur en de meldingen betroffen vooral omgewaaide bomen, losgeslagen reclameborden of –doeken aan panden. Bijzonder aan de incidenten is dat de storm vooral in Nieuw-Vennep en Hoofddorp flink huis heeft gehouden en vervolgens via Badhoevedorp naar regio Zaanstreek-Waterland waaide. De kustplaatsen hadden het qua uitrukken beduidend rustiger. Meldkamer Noord-Holland neemt telefoontjes aan voor drie regio’s, te weten Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek Waterland. In totaal werden er gisteren 132 incidenten in het systeem gemeten, waarvan 67 in Kennemerland.
combi vrk
(foto's: Veiligheidsregio Kennemerland)
Vrijwillig bij de brandweer
Vorige maand werd de brandweer opgeroepen voor een bijzonder incident: schaatser door het ijs. Bijzonder, omdat er niet zo vaak ijs ligt. Oefenen voor een dergelijke situatie is dan ook lastig. Helemaal voor vrijwilligers bij de brandweer en dan ook nog eens door Corona tijd, waar oefenen een tijdje een flinke uitdaging is geweest en nog steeds is, ook al wordt inmiddels veel weer (innovatief) opgepakt. Bij de melding was een duikploeg van kazerne Haarlem-West ter plaatse, maar ook een vrijwillige ploeg uit Spaarndam. Vrijwilligers zijn thuis of op het werk en dragen een pager. Wanneer deze afgaat, haasten zij zich naar de kazerne om hun uitrukkleding aan te trekken en vervolgens spoeden zij zich met zes of vier personen in een brandweerauto naar het incident.
Bij dit incident zijn de vrijwilligers aangesneld voor de ondersteuning, zodat de duikers in dit geval hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Ze leveren materialen voor de inzet en passen de eerste hulp toe. Het woord ‘vrijwilliger’ is een wat ongelukkig woord wat de lading niet helemaal dekt. Een van onze vrijwilligers zegt hierover bijvoorbeeld: “Alleen de aanmelding was vrijwillig. Daarna moet je aan allerlei eisen en verplichtingen voldoen en wekelijks oefenen. Ik doe het met plezier, maar het is niet echt vrijwilligerswerk. Als voetballer train je en weet je dat aanstaande zondag de derby is. Bij de brandweer train je, maar weet je van te voren nooit wanneer de belangrijke wedstrijd komt. Ook niet hoe vaak je in een week of zelfs per dag moet uitrukken. Het mooiste is natuurlijk als dat nooit hoeft. Als de “pieper” gaat dan is het eigenlijk al te laat, dan is er al iemand in nood en dan ga je ervoor.”
water supply 2328260 1280 pixabay
Pixabay
(foto: Wim Meijer Fotografie)
Vernieuwde manschappenopleiding
Het is belangrijk de ontwikkelingen op de voet te volgen als brandweerorganisatie. Je leidt brandweermannen en -vrouwen op, maar zodra zij geslaagd zijn, staat de eerste bijscholing al weer gepland. In de loop van afgelopen tijd zijn er weer veel aspecten veranderd en is er bijvoorbeeld een andere kijk gekomen m.b.t. het voortbewegen (het lopen met ademlucht) en hoe een ‘deurprocedure’ anders moet worden uitgevoerd. Soms is dat omdat het veiliger opereren is voor de brandweerprofessionals en soms omdat het tijdwinst oplevert wanneer een slachtoffer in nood verkeerd. Er is afgelopen tijd zoveel kennis opgedaan dat we momenteel spreken van een manschappenopleiding 2.0.
Omgekomen brandweerlieden herdacht op 23 maart
Op 23 maart 2003, 18 jaar geleden, brandde de Koningkerk aan de Kloppersingel in Haarlem helemaal af. Drie brandweermannen uit ons korps werden daarbij bedolven onder een muur die instortte en overleden ter plekke. Ieder jaar herdenken we hen tijdens de nationale herdenking omgekomen brandweerlieden in juni, maar op 23 maart wordt er nog altijd door collega’s herdacht. Een tragisch ongeval welke het risico van het vak onderstreept. Ook al is na en door deze brand heel wat geleerd, het blijft een risicovol beroep.