112

Enorme drugsvangst in De Kwakel: 195 miljoen euro aan cocaïne gevonden

Foto: Politie Amsterdam

In De Kwakel heeft de politie donderdag 2993 kilo cocaïne gevonden, in een woonboerderij aan de Hoofdweg. Ook werden er tassen vol contant geld aangetroffen, met een totale waarde van zo’n 11,3 miljoen euro.

(bronnen: Politie / ANP / Nieuws.nl)

De cocaïne heeft een geschatte straatwaarde van zo’n 195 miljoen euro. Daarmee is het één van de grootste drugsvangsten in de geschiedenis van de politie Amsterdam.

Wapens, geldtelmachines en extreem luxe goederen
In het pand in De Kwakel werden ook zes vuurwapens, dempers, munitie en geldtelmachines aangetroffen. Daarnaast vond de politie een flinke hoeveelheid extreem luxe goederen. Zo vond ze flessen drank met een waarde van duizenden euro’s per fles, een luxe boek van zo’n 12.500 euro over Mohammed Ali en bijvoorbeeld een dure oldtimer. Op meerdere goederen is beslag gelegd, zo laat de politie in haar eigen bericht weten.

Eén aanhouding in De Kwakel, één in Aalsmeer
Niemand stond op het adres ingeschreven, maar in de woning werd een 54-jarige man aangehouden. In Aalsmeer werd in een auto een tweede verdachte aangehouden. Het betreft een 29-jarige man uit Hilversum. Ook werd er een huiszoeking gedaan op een adres in Hilversum. Beiden verdachten zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige handel in verdovende middelen. De rechter-commissaris heeft maandag bevolen dat de twee verdachten nog zeker 14 dagen in hechtenis blijven. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De enorme hoeveelheid verdovende middelen en het contant geld zijn door de politie naar een andere locatie gebracht, waar het wordt vernietigd.

Zuid-Amerikaanse drugslijn
De recherche heeft sterke aanwijzingen dat de cocaïne direct gelinkt kan worden aan een drugslijn uit Zuid-Amerika. De recherche-afdeling FINEC (Financieel Economische Criminaliteit) had voor de inval al langdurig informatie verzameld en geanalyseerd.

De zoeking zelf vond plaats onder leiding van een rechter-commissaris en twee officieren van justitie van het parket Amsterdam. Daarbij werd ze ondersteund door veel anderen. Politiecollega’s van het basisteam Aalsmeer, de Forensische Opsporing, hondengeleiders en hun speurhonden, het observatieteam en collega’s van de bewakingseenheid waren betrokken bij de huiszoeking.

Cookieinstellingen