112

Hulpdiensten rukken uit voor koolmonoxide-alarm

Nadat woensdagochtend 10 mei een vrouw en twee kinderen onwel werden door koolmonoxidevergiftiging, is diezelfde avond opnieuw een aantal bewoners onwel geworden. Dit gebeurde terwijl de brandweer voor de tweede keer was opgeroepen, ook weer omdat meerdere koolmonoxidemelders afgingen.

De brandweer en een CV-bedrijf dat werd ingeschakeld door de woningbouworganisatie, deden nogmaals onderzoek in het complex. Er werd geen CO gemeten. Ondertussen werden de bewoners van het complex met een bus naar een nabij gelegen danscentrum gebracht om daar op adem te komen bij een kop koffie. Bovendien werden zij geïnformeerd over het plan van aanpak. De bewoners van het complex op de Grote Belt in Hoofddorp konden uiteindelijk woensdagavond weer veilig hun woning in.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Kennemerland is de koolmonoxidevergiftiging hoogst waarschijnlijk te wijten aan een oude niet afgesloten afvoerpijp van de vorige CV installatie. Door een combinatie van een gedraaide windrichting en een slecht geventileerde woning.

De melding van woensdagavond komt door een combinatie van consumenten CO-meters en vermoedelijk nog een restant koolmonoxide in de loze afvoer en de uitgeschakelde mechanische ventilatie. De mechanische ventilatie is weer ingeschakeld en de woningen zijn extra geventileerd, ondanks dat er geen koolmonoxide gemeten werd. De 3 slachtoffers zijn inmiddels weer thuis.

Rond 23.30 uur werd het complex veilig verklaard en vrijgegeven.

Cookieinstellingen