Hoofddorp: Verhuizing Park 2020 naar Lincolnpark

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Vanaf september 2020 zoemt het gerucht al rond dat Stichting MEERgroen weg moet van Park 2020. Daar zit een kern van waarheid in, maar dit jaar gaan we het 11e of 12e jaar van ons 3-jarig contract in.

Blog Franke van der Laan

Inmiddels is het voor 80% zeker dat er op het terrein naast onze voedseltuin in september een kantoor gebouwd gaat worden. Om bouwverkeer te faciliteren moet de kas en een deel van de tuin voor 31 juli weg zijn… hebben we deze week gehoord. Maar helemaal weg gaan we dus nog niet. 6 van de 13 teeltvakken blijven nog plus de perenboomgaard.
Anticiperend op ons gedeeltelijk vertrek hebben we gezocht naar een andere uitvalsbasis. Die hebben we inmiddels gevonden: de gemeente Haarlemmermeer heeft ons het placemakerschap van de Lincolnparkwijk aangeboden. Daar zijn we sinds 1 maart 2023 aan het opbouwen. Er staat inmiddels een windsingel van 6.000 boompjes, een boomgaard met 250 fruitbomen en 1.000 fruitstruikjes, een bloemenweide van 1.000 m2 , een kas van 400 m2 en een groentetuin van 1.500 m2. Deze week hebben we vaart gemaakt met het inrichten van de kas en de groentetuin Lincolnpark en het vrijmaken van 2.000 m2 van de 4.000 m2 Park 2020 tuin. Het grootste probleem is dat we op Lincolnpark nog geen stroom en grijs water (voor de tuin) en drinkwater aansluitingen hebben.

Er is flink overvloedig regen gevallen. Daarmee hebben we 10 m3 regenwater voor de kas verzameld. Dus met een generator kunnen we stroom maken om de tomaten- en komkommerteelt op poten te zetten. Buiten is het nog vochtig genoeg om aardappels, uien en bonen te telen. Daar kunnen we nu mee aan de gang omdat we 140 m3 van onze biologische teeltgrond van Park 2020 overgebracht hebben (foto). Aan de kwaliteit daarvan hebben we 11-12 jaar gewerkt dus dit laten we niet onder een kantoorpand verdwijnen.
Het was deze week een extra meevaller dat er een groep van 15 jonge mensen van een bedrijf konden helpen. Daarmee hebben we een andere meevaller, dat we 10 ton aan 50 x 50 cm tegels konden krijgen opgelost. De sociale ruimte in de kas is bijna helemaal betegeld. Ook hielpen ze om 400 touwtjes aan te leggen om 400 tomaten- en komkommerplanten aan te kweken. En als bonus hebben ze al een derde van de verticale tuin opgebouwd.

Andere ontwikkelingen

Volgende week gaan we weer aan een nieuw opwindend project beginnen in samenwerking met SADC (Schiphol Airport Development Corporation). Op woensdag 24 april gaan we de 1e 1,5 ha inzaaien met 5 bloemenweidemengsels, van een terrein van 3 ha, om het SADC duurzaamheidscentrum C-Beta heen. Daar werd deze week hard aan gewerkt om het voor handmatig inzaaien klaar te maken en er komt een bloemenweideheuvel waar we ook luwte creëren. Op zaterdag werd er parallel gewerkt op Lincolnpark waar de eerste aardappels geplant werden en op de Jansonius natuurstrook die zijn april maaibeurt kreeg. Door het warme weer (klimaatverandering!) stond het riet en het gras al zo hoog als anders pas half mei.

Ook hoorden we net op tijd dat er door de gemeente, Naturalis en de Herenboeren een biodiversiteitspad met bebording werd geopend op …… Meermond. Helaas was alle organisatie buiten de Meermond en MEERGroen-organisatie omgegaan die al 13 jaar wekelijks zorg draagt voor die biodiversiteitsontwikkeling. Een beetje vreemd dus en daarom was het grootste deel van de Meermond vrijwilligers niet aanwezig bij de opening.
Op zondag was de Eco–Meer markt op de Olmenhorst, voor het eerst samen met het NMCX, De Heimanshof en het IVN. Wij stonden daar met een infostand en een insectenhotel workshop.
Tussendoor hebben we eindelijk werk kunnen maken van het maaien van de goudreinetten boomgaard aan de Pabstlaan. Dat was wel nodig want overal kwamen Grauwe abelenboompjes op en ongewenste kruiden zoals berenklauw en ridderzuring.

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen