Groei Schiphol mag niet ten koste gaan van leefomgeving

Foto: Wim Meijer Fotografie

De groei van de luchthaven Schiphol mag volgens verantwoordelijk wethouder Jurgen Nobel van de gemeente Haarlemmermeer niet ten koste gaan van de leefomgeving. Nobel is net als de bewoners in de directe omgeving van de luchthaven benieuwd hoe minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) haar nieuwe plannen met Schiphol vorm gaat geven.

Niet te trappelen

De bewoners in de omgeving van Schiphol staan op zijn zachtst gezegd niet te trappelen, nu de rijksoverheid heeft besloten dat de luchthaven mag gaan groeien. Een grote groep omwonenden heeft zich al afgevraagd of al het overleg voorafgaand aan het besluit wel zin heeft gehad nu het kabinet heeft besloten om groei toe te staan.

Kleine stapjes

Van Nieuwenhuizen wil de luchthaven in kleine stapjes laten groeien van 500.000 vluchten nu, naar maximaal 540.000 in de nabije toekomst. Wel zegt de minister dat Schiphol dat voor elke groei de hinder aantoonbaar moet terugbrengen. Bij dat laatste bestaat vooral bij de tegenstanders de nodige twijfel als het om de leefomgeving gaat.

Regeerakkoord

Volgens wethouder Nobel is het niets nieuws onder de zon omdat het al in het regeerakkoord al iets staat over de groei. ,,Het stond al in het regeerakkoord. Dus je wist dat dit vroeg of laat ging komen,” laat de wethouder weten.

Visie

“Onze visie is dat Schiphol niet op slot hoeft, maar dat er wel wat gedaan moet worden aan hinderbeperking, dat de lucht gezond blijft en het milieu minder wordt belast. Dat zijn voor ons voorwaarden voor de verdere ontwikkeling van Schiphol. Het lijkt erop dat er nu stappen in die richting gezet gaan worden en daar zijn wij blij mee. In gesprekken die we met bewoners hebben gevoerd, komt het onderwerp nachtvluchten vaak terug. De minister wil die nu terugdringen. Dat is een goede ontwikkeling”, zegt de wethouder.

Cookieinstellingen