Historische Dakota DC-3 terug op Schiphol

Foto: Wikipedia - Jeroen Stroes Aviation Photography

Het eerste Nederlandse regeringsvliegtuig, een 77 jaar oude Dakota DC-3, is terug op Schiphol. De Dutch Dakota Association gaat het vliegtuig in een hangar op Schiphol-Oost een grote onderhoudsbeurt geven en hoopt in de tweede helft van de zomer weer tickets te kunnen verkopen voor rondvluchten.

(bron: NH Nieuws / foto: Wikipedia – Jeroen Stroes Aviation Photography)

Het toestel verhuisde in 2016 vanwege kosten- en ruimtegebrek van Schiphol naar Lelystad Airport. Afgelopen jaar stond het vliegtuig in een hangaar op de Brabantse vliegbasis Gilze-Rijen. Vanwege de coronapandemie was het niet mogelijk om rondvluchten aan te bieden en op de Brabantse militaire luchthaven stond de Dakota niemand in de weg.

In 1946 werd de toen twee jaar oude Dakota DC-3 gekocht door prins Bernhard en kreeg de registratie PH-PBA. Daarmee vernoemde de prins het voormalig Amerikaanse legervliegtuig naar zichzelf: Prins Bernard Alpha. Hoewel die registratie nog hetzelfde is, kreeg de Dakota in 2010 een nieuwe naam. Sindsdien heet het vliegtuig Prinses Amalia, de huidige troonopvolger van koning Willem-Alexander.

De Dakota heeft nu een plekje gekregen bij Jetsupport in Hangaar 32 op Schiphol-Oost, tegenover parkeerterrein P57 en de voormalige verkeerstoren.

Reacties

Cookieinstellingen