Steunpakketten Tozo en TONK verlengd

Foto: Pixabay

De economie gaat steeds meer open en dat is goed nieuws. Helaas gaat dit nog niet voor iedereen even snel. Daarom wordt een groot deel van het steun- en herstelpakket verlengd tot en met 30 september 2021.

Twee van die steunmaatregelen, Tozo en TONK, kunnen bij de gemeente worden aangevraagd. De Tozo is een regeling voor ondernemers. TONK is er voor alle huishoudens die moeite hebben hun woonkosten te betalen.

Tozo 5
De Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) is er voor zelfstandige ondernemers in Haarlemmermeer die, vanwege de coronamaatregelen, een inkomen onder het sociaal minimum hebben of met liquiditeitsproblemen kampen. Dit is de vierde keer dat de Tozo-regeling verlengd wordt. Net als onder de eerdere Tozo-regelingen kan onder de Tozo 5 een aanvraag worden gedaan voor een uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. De Tozo 5 kan worden aangevraagd voor de maanden juli, augustus en september.

Voorwaarden
De voorwaarden voor de Tozo blijven ongewijzigd. Ook bij de Tozo 5 wordt het inkomen van de partner meegeteld bij het bepalen van de hoogte van de tegemoetkoming. Vanwege deze zogenaamde partnertoets kunnen ondernemers geen aanspraak op de Tozo maken wanneer het totale inkomen van het huishouden boven het sociaal minimum uitkomt. Onder de Tozo 5 wordt het inkomen door de gemeente aangevuld tot het sociaal minimum. Dat betekent voor echtparen of samenwonenden 1.536,34 euro netto per maand en voor alleenstaanden 1.075,44 euro netto per maand.

Soepeler terugbetalen
Het Rijk heeft inmiddels besloten dat de regels voor het terugbetalen van de lening voor bedrijfskapitaal worden versoepeld. Zelfstandig ondernemers hoeven pas vanaf 1 januari 2022 te beginnen met terugbetalen. Tot die tijd wordt er geen rente opgebouwd. Vanaf het moment dat zelfstandig ondernemers de lening ontvangen, hebben ze vijf jaar de tijd om alles terug te betalen.

Op eigen benen
Wat er ook verandert onder de Tozo 5 is dat de gemeente, bij wie de aanvraag wordt gedaan, om meer informatie mag vragen. Hierdoor kan de gemeente, als dat nodig is, extra ondersteuning bieden zoals hulp bij de voorbereiding op een nieuwe toekomst op de arbeidsmarkt. Het doel hiervan is om zelfstandig ondernemers zo snel mogelijk weer op eigen benen te laten staan.

Hulp bij woonkosten – TONK
De TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is er voor huishoudens die hulp nodig hebben bij het betalen van de woonkosten van hun privéwoning zoals de hypotheekrente of de huur. Ook deze regeling is met drie maanden verlengd tot en met 30 september.

Schroom niet
Wethouder Johan Rip (Werk & Inkomen) doet een dringende oproep aan iedereen die recht op TONK en Tozo heeft: “Nederland gaat dit weekend grotendeels van het slot. Dat brengt een hoop lucht voor veel mensen. Helaas zullen er nog steeds mensen zijn die hier niet van kunnen profiteren en die nog steeds steun nodig hebben. Aan hen wil ik meegeven: als je recht hebt op de steunmaatregelen, schroom dan niet om er gebruik van te maken!”

Aanvragen
De verlengde versies van TONK en Tozo kunnen vanaf begin juli tot en met 30 september worden aangevraagd via de website van de gemeente Haarlemmermeer. Volg voor het aanvragen van TONK vanaf begin juli deze link. Ondernemers die Tozo 5 willen aanvragen kunnen vanaf begin juli op deze link klikken.

Via www.krijgiktozo.nl kunnen ondernemers nagaan of ze aan de voorwaarden voor de Tozo voldoen.

Cookieinstellingen