Fractie HAP Haarlemmermeer kiest Charif El Idrissi tot fractievoorzitter

Foto: PxHere

Afgelopen week heeft de fractie HAP een nieuwe fractievoorzitter gekozen. Huidig woordvoerder Financiën en Economische Zaken, Charif El Idrissi zal de vrijgekomen positie binnen de lokale politieke fractie gaan invullen. Daarnaast heeft de fractie ook vragen over de armoedemonitor binnen de gemeente Haarlemmermeer.

Snel op orde hebben

,,Als bestuurderspartij is het belangrijk snel de zaken binnen de fractie weer op orde te hebben. Daar is de afgelopen weken hard aan gewerkt onder leiding van vice-fractievoorzitter Jeanette Koolmoes. Met mijn verkiezing tot fractievoorzitter kunnen we ons weer richten op waar het om gaat, het realiseren van de gestelde doelen, waarbij de lokale belangen van inwoners en ondernemers centraal staan.”, zegt El Idrissi in een persbericht van de partij.

Vragen over armoedemonitor en minimabeleid

Met de nieuwe fractievoorzitter heeft de partij gelijk al schriftelijke vragen gesteld als het gaat om de ‘Armoedemonitor, inkomsteneffectenrapportage en ‘Bereken uw recht’ en minimabeleid’. Namens de fractie wil Nikki Elfers daar de nodige duidelijkheid over hebben.

Mogelijke verschillen in collectieve zorgverzekering

Elfers heeft vragen over de hoogte van bijvoorbeeld de collectieve zorgverzekering als het gaat om de kosten aanzienlijk hoger ligt dan het gemiddelde bereik bij andere gemeentes. Het raadslid constateert dat deze nogal in hoogte verschillen, waarbij het gaat om percentages tussen de 35 en 40 %. Elfers wil van het college weten of dit bepaalde oorzaken heeft en waar dat mogelijk is inzicht te geven waarom die hoogten zo verschillen.

Individuele bijzondere bijstand

,,Ook het gemiddeld bereik van de individuele bijzondere bijstand ligt in Haarlemmermeer in verhouding tot andere gemeentes hoger”, zegt Elfers. Het raadslid heeft het hierover over verschillen tussen de 25 tot 30 %. Daar wil Elfers ook de oorzaken van weten en waar mogelijk weten hoe deze verschillen zijn ontstaan.

Zorgelijke signalen

Volgens Elfers ontvangt de fractie zorgelijke signalen dat inwoners medische specialistische behandelingen niet kunnen laten uitvoeren omdat zij die kosten niet vergoed krijgen. De vraag is of het college dat wel weet en of het klopt dat deze groep inwoners met zorgkosten bij de individuele bijzondere bijstand aankloppen en deze kosten niet vergoed kunnen krijgen.

Schoolkostenregeling

Daarnaast stelt Elfers dat het bereik van de schoolkostenregeling is in twee jaar tijd met 23% is gestegen. Over dit onderdeel wil het raadslid namens haar fractie weten of daar mogelijke oorzaken voor zijn. Als dat zo is wil Elfers van het gemeentebestuur weten om dit verschil met andere gemeentes inzichtelijk te maken. Wanneer dat niet het geval is wil het raadslid weten of het college bereid is dit alsnog inzichtelijk te maken of te onderzoeken en de uitkomst daarvan te delen met de raad. Er zijn nog meer vragen over het onderwerp als het gaat om het inzichtelijk maken over hoe deze percentages en stijging zich verhouden tot andere gemeentes.

Klanttevredenheidsonderzoek

,,Uit uw klantentevredenheidsonderzoek is gebleken dat voor de meeste gebruikers het digitale gebruik van het instrument (BUR) de belangrijkste reden is voor hun tevredenheid”, zegt Elfers. De vraag die de fractie van HAP heeft, is hoe tevreden de gebruikers zijn over de mate van persoonlijke dienstverlening. Als voorbeeld noemt Elfers deze groep mensen een gesprek ervaren heeft.

Uitvoering armoedemonitor

,,Het is in onze gemeente gebruikelijk om eens per 2 jaar een armoedemonitor uit te voeren. Aangezien de gevolgen van de Corona maatregelen nog niet te overzien zijn, wil de fractie van HAP er voor pleiten dat de raad jaarlijks geïnformeerd wordt met dit instrument”, zegt Elfers.

Cookieinstellingen