HAP Haarlemmermeer heeft vraagtekens bij uitvoering alarmlijn verwarde personen

Foto: Pixabay

HAP Haarlemmermeer zet vraagtekens bij de uitvoering van de alarmlijn voor verwarde personen door een mogelijk gebrek aan financiële middelen. Raadslid Jeanette Koolmoes van de fractie vindt dat de gemeente Haarlemmermeer weer geconfronteerd met een nieuwe zorgtaak vanuit de rijksoverheid, terwijl daar weinig of geen geld tegen over staat.

Overhevelen

Volgens Koolmoes zijn bij het overhevelen van rijkstaken naar de gemeenten de financiële middelen die daar bij horen sterk achtergebleven. Dat geldt ook voor de uitvoering van de taken op het gebied van het Sociaal Domein die in 2015 naar de gemeenten zijn gegaan.

Nauwelijks ruimte om inkomen te genereren

,,Er is voor onze gemeente nauwelijks ruimte om eigen inkomsten te genereren of te verhogen, alleen de OZB kan worden verhoogd. Gemeenten moeten in tegenstelling tot het Rijk structureel sluitende begrotingen voeren”, zegt Koolmoes.

Nieuwe zorgtaak

Ook als het gaat om het uitvoeren van een nieuwe zorgtaak. Gemeenten moeten van het rijk zich verplicht aansluiten op een landelijke alarmlijn voor verwarde personen. Ook moeten zij de opvolging hiervan regelen via de gemeente en de regio. ,,HAP vindt het uiterst belangrijk dat er adequate zorg wordt verleend aan mensen in psychische nood. De zorgen die HAP heeft over zowel de juiste ondersteuning als over de overheveling van zorgtaken zijn groot”, zegt Koolmoes namens haar fractie.

Uitvoering aansluiting alarmlijn

HAP wil van het gemeentebestuur weten hoe de gemeente de aansluiting op deze alarmlijn gaat uitvoeren en op welke termijn dit gaat gebeuren. Verder wil Koolmoes van het college weten of mensen binnen Haarlemmermeer de garantie kunnen krijgen dat zij bij gebruik van de alarmlijn de juiste en kwalitatief goede zorg binnen de benodigde tijd kunnen krijgen

Onacceptabel

HAP vindt het onacceptabel dat het rijk steeds meer taken overhevelt naar gemeenten, zonder dat er voldoende financiële vergoedingen tegen over staan. Koolmoes wil weten wat het gemeentebestuur daarvan vindt en zich zo nodig daarover moet uitspreken.

Brandbrief

Verder wil Koolmoes weten wat er met de brandbrief uit 2019 is gebeurd die wethouder Mieke Booij namens de gemeente Haarlemmermeer naar het rijk heeft gestuurd. Als laatste wil Koolmoes weten welk effect de uitvoering van de alarmlijn heeft op de begroting.

Foto: Pixabay

Cookieinstellingen