HAP Haarlemmermeer wil meer duidelijkheid over ondernemersregelingen

Foto: Pixabay

Collegepartij HAP Haarlemmermeer wil meer duidelijkheid hebben over de voorwaarden van de regelingen voor ondernemers die door het Rijk zijn vastgelegd en door de gemeente moeten worden uitgevoerd. Volgens het raadslid Charif El Idrissi van HAP Haarlemmermeer bereiken hem verontrustende berichten dat er ook ondernemers zijn die geen aanspraak maken op de rehelingen.

Impact groot

El Idrissi stelt namens zijn partij dat de impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus groot zijn voor het bedrijfsleven in Haarlemmermeer. ,,Er is inmiddels een uitgebreid regelingenpakket1 aangekondigd door het Rijk om onze ondernemers financieel door deze crisis heen te helpen”, zegt het raadslid.

Presentatie regelingenpakket

El Idrissi gaat terug naar zaterdag 28 maart waar een uitbreiding van het regelingenpakket is gepresenteerd voor extra groepen ondernemers in de non-foodsector. Volgens het raadslid bereiken hem ook verontrustende signalen van lokale ondernemers die aangeven geen aanspraak te kunnen doen op één van de regelingen en hiermee dus buiten de boot vallen. ,,Wij hebben begrepen dat er voor een aantal sectoren geen financiële regeling getroffen is en we horen de staatssecretaris Keijzer in het programma WNL zeggen en ik citeer: “we kunnen niet iedereen door deze crisis heen helpen.”, zegt El Idrissi.

Behoefte

Het raadslid zegt dat zijn fractie behoefte heeft aan meer achtergrondinformatie en duidelijkheid over de voorwaarden van de regelingen voor ondernemers die door het Rijk zijn vastgelegd en door de gemeente moeten worden uitgevoerd. Zo wil El Idrissi namens zijn partij weten of het college op de hoogte is van deze ontwikkelingen. De vraag is of het gemeentebestuur kan uitleggen of deze groep ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op deze regelingen, inzichtelijk kan maken.

Financiële nood

El Idrissi zegt dat door de verscherpte maatregelen relatief veel kleine ondernemingen in financiële nood verkeren. Dat zal volgens hem gaan leiden tot een groter aantal aanmeldingen bij het noodloket van de gemeente Haarlemmermeer. Wat het raadslid vooral wil weten, is dat dit kan leiden tot problemen bij de afwikkeling van de aanvragen die de gemeente krijgt.

Aanvragen

Belangrijk zijn daarbij de aanvragen die ondernemers doen. ,,Wij begrijpen dat de aanvragen van ondernemers op de Rijks-website ter plekke worden gewaardeerd met een antwoord of ze in aanmerking komen voor de regelingen door middel van SBI-codes”, zegt El Idrissi. Als dat volgens hem inderdaad zo is, wil het raadslid weten of de aanvragen vanuit Haarlemmermeerse ondernemers die niet aanmerking komen ook inzichtelijk zijn voor een gemeente als Haarlemmermeer. Als ondernemers wel in aanmerking komen voor een dergelijke regeling wil El Idrissi of dit stukje gereedschap voldoet om deze aanvragen te voorzien van een degelijk vervolgproces naar een alternatief richting van financiële stabiliteit.

Voorwaarden

Belangrijk punt voor HAP Haarlemmermeer is dat de duidelijkheid omtrent de voorwaarden bij de regelingen grotendeels ontbreekt. El Idrissi wil weten wat het college van de gemeente Haarlemmermeer gaat doen om de voorwaarden helder en duidelijk op te stellen voor onze ondernemers. Als dat niet kan wil HAP Haarlemmermeer weten hoe het gemeentebestuur de kleine, lokale ondernemers die door die onduidelijkheid buiten de boot dreigen te vallen een helpende hand gaat reiken.

Cookieinstellingen