PvdA Haarlemmermeer wil gevolg weten van de kinderopvang toeslag binnen Haarlemmermeer

Foto: Pixabay

De PvdA Haarlemmermeer roert zich de laatste week als het gaat om de inzameling van het oud papier en nu over de lokale gevolgen voor mensen die te maken hebben met de kinderopvang toeslag en door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeur zijn bestempeld. De sociaal democraten denken dat er ook gezinnen zijn binnen de eigen gemeente die te maken hebben gehad met de uitglijder van de Belastingdienst. en wil van het college weten hoe groot de omvang is voor Haarlemmermeer.

Honderden gezinnen

Volgens de PvdA Haarlemmermeer is de afgelopen tijd gebleken dat vele honderden gezinnen slachtoffer zijn geworden van de ‘kinderopvang toeslagenaffaire’. Het kabinet heeft volgens de sociaal democraten inmiddels toegezegd dat zij voornemens is de schade van de betreffende gezinnen snel en ruimhartig te compenseren. De raadsfractie van de PvdA in de gemeente denkt dat ook een gedeelte van deze slachtoffers door de ontstane problemen wellicht in aanraking zijn gekomen met de gemeente. De sociaal democraten denken hierbij vooral aan schulden, verlies van woonruimte en psychische problemen.

Ten onrechte in de misère

,,De PvdA betreurt het ten zeerste dat gezinnen ten onrechte in de misère van deze affaire zijn beland. Het is belangrijk dat de slachtoffers zo snel mogelijk hun leven weer op de rails krijgen. Voor hen zelf maar ook voor de samenleving”, laat Dicky Kerkhoff namens de PvdA Haarlemmermeer weten. Ook denkt Kerkhoff dat de problemen niet snel opgelost zullen worden. ,,Het uitzoeken en compenseren door de belastingdienst blijkt nu al niet het gewenste tempo te hebben. Zelfs wie en het aantal gedupeerden is nog in onderzoek. Dit kunnen mogelijk duizenden gezinnen zijn”, zegt Kerkhoff.

Beeld binnen de eigen gemeente

Het is om die reden dat de PvdA Haarlemmermeer van het gemeentebestuur van Haarlemmermeer wil weten of zij een beeld heeft of er binnen de eigen gemeente inwoners zijn die de dupe zijn geworden van de kinderopvang toeslagen affaire. Ook willen de sociaal democraten weten of het college bereid is om actief mee te werken deze gezinnen in beeld te krijgen.

Compensatie

De PvdA Haarlemmermeer wil van het college weten of zij de verwachting hebben dat de compensatie vanuit het Rijk voldoende en tijdig zal zijn om de betreffende problemen op te lossen en de gezinnen er weer bovenop te helpen. Verder willen de sociaal democraten weten of het gemeentebestuur bereid is de eventueel getroffen gezinnen actief te benaderen of dat zij deze gezinnen kan helpen om hun situatie zo snel mogelijk te normaliseren.

Kosten

De kosten spelen voor de PvdA Haarlemmermeer ook een rol, want misschien zijn er gezinnen slachtoffer geworden van het ten onrechte bestempelen als fraudeur door de Belastingdienst voor de toeslag bij de kinderopvang. De sociaal democraten willen weten of het dan mogelijk is om de kosten welke door de gemeente zijn gemaakt van afgelopen jaren in beeld zijn te brengen. De PvdA Haarlemmermeer denkt dan vooral aan inkomensondersteuning, jeugdzorg en woonproblematiek. Als laatste opperen de sociaal democraten het idee om bijvoorbeeld in VNG verband het Rijk te vragen deze kosten voor gemeenten te compenseren en of het college daarin bereid is mee te gaan in dat idee.

Cookieinstellingen