Gemeentebestuur Haarlemmermeer kan aan de slag na begrotingsbehandeling

Foto: PxHere

Het gemeentebestuur van Haarlemmermeer kan aan de slag na de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad van afgelopen week. Vooraf hebben onder meer PvdA Haarlemmermeer en Groen Links Haarlemmermeer zich geroerd met een aantal belangrijke punten.

Vinden in de verkenning van de ombuigingsvoorstellen

Over het algemeen kan de PvdA Haarlemmermeer zich vinden in de verkenning van de ombuigingsvoorstellen van het college. Toch maken de sociaal democraten de nodige kanttekeningen bij enkel thema’s, zoals het sociaal domein. Daar wil de PvdA Haarlemmermeer dat de middelen vanuit het rij zo efficiĆ«nt mogelijk worden gebruikt door gemeente en zorgverleners. ,,Voor de zorgverleners moet er een eenduidig systeem komen in de verschillende gemeenten waarmee zij mee te maken hebben. Dat bespaart kosten en komt ten goede aan de zorg”, stellen de sociaal democraten.

Kwijtschelding

Een ander opvallend onderdeel in de bijdrage van de PvdA Haarlemmermeer, is het onderwerp kwijtschelding voor mensen die niet boven de bijstandsnorm leven in de gemeente. De sociaal democraten hebben aanwijzingen dat er een groeiende groep mensen in Haarlemmermeer steeds meer een beroep doen op Voedselbanken en dat direct verband houdt met het rondkomen van een inkomen. De PvdA Haarlemmermeer roep het college in een motie op om te onderzoeken welke ruimte er is om gemeentelijke heffingen boven de bijstandsnorm kwijt te schelden.

Amendementen

Ook Groen Links Haarlemmermeer heeft met verschillende amendementen aandacht gevraagd voor vooral milieu onderwerpen. Deze liggen op onder meer de maatvoering en gebruik van misschien kleinere rolemmers en de staat van het ‘Huis van Haarlemmermeer. Ook wil Groen Links Haarlemmermeer van het college weten hoe het publieke belang geborgd blijft als het gaat om het SADC (Schiphol Area Development Comapny).

PFAS en luchtkwaliteit

Verder heeft Groen Links Haarlemmermeer amendementen ingediend over het PFAS en de luchtkwaliteit. Het PFAS wil de raadsfractie agenderen in de Strategische Agenda van de Raad, maar datzelfde geldt ook voor de luchtkwaliteit in de gemeente. Volgens Groen Links Haarlemmermeer is deze alarmerend in Haarlemmermeer.

Zwarte Pietenverbod

Iets wat minder met de begrotingsbehandeling van Haarlemmermeer heeft te maken, maar wel voor een grote groep mensen uit Haarlemmermeer belangrijk is geweest, is het Zwarte Pietenverbod door Maatvast. Eerder heeft Forza! Haarlemmermeer behoorlijk boos gereageerd op het voornemen van Maatvast om alleen roetveegpieten toe te laten in de buurt- en dorpshuizen van Maatsvast. Nadat Forza! vragen er over heeft gesteld, heeft het college dat van tafel gehaald en heeft ook Maatvast de maatregel weer ingetrokken.

Cookieinstellingen