Forza! wil duidelijkheid over 5G zendmasten

Foto: Pixabay

Gemeenteraadslid Erik Vermeulen wil namens zijn partij Forza! Haarlemmermeer meer duidelijkheid krijgen van het college over de komst van de 5G zendmasten in de gemeente Haarlemmermeer. Vermeulen heeft daarvoor schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

Uitrol

Voorde uitrol van de nieuwe generatie zendmasten krijgt elke gemeenten de verplichting om mee te werken voor de aanleg ervan. De Europese Unie wil dat elk lidstaat in 2020 zijn eerste 5G-netwerken heeft. Op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst mobiele dekking zijn gerealiseerd.

Expertise

Vermeulen wil van het college onder meer weten of de gemeente voldoende expertise in huis heeft om de verplichte uitrol van 5G in goede banen te leiden. Daarnaast wil het raadslid weten of het gemeentebestuur problemen voorziet in het aanleggen van een golf van 5G antennes in de openbare ruimte.

Bezorgd

Vermeulen heeft signalen gekregen dat verschillende inwoners binnen de gemeente zeer bezorgd zijn omtrent de hoogfrequente straling en de invloed die de straling kan hebben op de gezondheid. Het raadslid wil weten of het college hiervan op de hoogte is en of het college deze zorgen terecht vindt.

Betrokken

Verder vraagt Forza! zich af op welke wijze de inwoners worden betrokken bij het uitrollen en of er enige vorm van participatie zal plaatsvinden. De raadsfractie verwacht dat het college binnen vier weken antwoord zal geven op de gestelde vragen.

Foto: Hans Braxmeier Pixabay

 

Cookieinstellingen