Gebruik fietsstraat Nieuwemeer tijdens KLM Open voldoet volgens PvdA Haarlemmermeer niet

Foto: Jaap Koper

Het gebruik van een fietsstraat in Nieuwemeer tijdens het golftoernooi van de KLM Open heeft niet voldaan aan de geldende normen. Dat stelt de raadsfractie van de PvdA Haarlemmermeer nadat leden van de sociaal democraten een werkbezoek hebben gebracht.

Tekortkomingen

Aanleiding voor het werkbezoek zijn de geluiden die bewoners aan de Nieuwemeerdijk hebben geuit over de tekortkomingen van de fietsstraat tijdens het golftoernooi. Nadat de PvdA Haarlemmermeer deze signalen heeft gekregen, is het op onderzoek uitgegaan. Daar hebben de sociaal democraten vastgesteld dat de strook niet is ingericht volgens de geldende normen.

Niet passeren

De PvdA Haarlemmermeer heeft vastgesteld dat op de fietsstraat bij Nieuwemeer auto’s fietsen gewoon aan het inhalen zijn en dat er veel te vaak de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur is overschreden. Het is volgens de sociaal democraten juist de bedoeling dat de straat voor fietsers is ingericht en dat auto’s achter fietsers moet blijven, omdat zij te gast zijn. Ook geldt er voor het autoverkeer een aangepaste maximumsnelheid.

Uitleg

De bevindingen zijn voor Dicky Kerkhoff en Willem Klijn van de PvdA Haarlemmermeer om vragen te stellen aan het gemeentebestuur van Haarlemmermeer. In de brief naar het college geeft het tweetal ook uitleg over het gebruik van een dergelijke straat.

Twee stroken rood asfalt

Volgens Kerkhoff en Klijn bestaat de fietsstraat uit twee stroken rood asfalt, gescheiden door een brede zwarte middenstrook welke gemaakt is van straatstenen. In een fietsstraat behoort volgens het tweetal ook een dergelijke strook een bolling te hebben, waardoor auto’s erop gewezen worden dat ze aan de rechterkant van de weg moeten blijven.

Straatstenen

,,Bovendien dient zo’n strook wat de PvdA betreft gemaakt te zijn van asfalt en niet van straatstenen. Dit om geluid en trillingen op de dijk zoveel mogelijk te voorkomen. Auto’s rijden nu met hun linker wielen over de middenstrook. Dit zorgt voor geluidsoverlast en trillingen in de dijk. Voor de veelal niet onderheide woningen op de dijk moeten trillingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Bovendien is nu al te zien dat de middenstrook afwisselend lager, gelijk en hoger ligt dan de asfaltstroken”, stellen Kerkhoff en Klijn in hun brief aan het college.

Handhaven

De bewoners aan de Nieuwemeerdijk hebben de politie gevraagd om te gaan handhaven, maar volgens Kerkhoff en Klijn heeft de politie dat niet gedaan omdat de weg niet is ingericht als een fietsstraat. Het tweetal wil van het college weten hoe het kan dat de straat voor fietsers niet is aangelegd volgens de daarvoor geldende normen.

Korte termijn

Namens de PvdA Haarlemmermeer willen Kerkhoff en Klijn ook weten of het college bereid is om de straat op zeer korte termijn aan te passen voor de geldende normen. Als dat niet geval is, willen de sociaal democraten weten waarom het college dat niet doet. Als het college dat wel gaat doen is de vraag of het gemeentebestuur bereid is om de middenstrook in asfalt te laten uitvoeren. Kerkhoff en Klijn willen van het college ook weten als zij dat van plan is om de fietsstraat aan te passen wat het motief is om het niet te doen.

Cookieinstellingen