Gemeente moet vakantiebestemmingen van statushouders met een uitkering registreren

Foto: Pixabay

Als het aan Forza! Haarlemmermeer ligt, moet de gemeente Haarlemmermeer de vakantiebestemmingen van statushouders met een uitkering gaan registreren om fraude te voorkomen. Zo wil de partij van het gemeentebestuur onder meer weten of het UWV de vakantiebestemmingen opneemt in de vakantieadministratie van de uitkeringsinstantie.

Alert

Volgens Forza! zijn er steeds meer berichten naar buiten komen over vluchtelingen met een verblijfsvergunning, die voor een vakantie terugkeren naar het land dat ze juist zijn ontvlucht. De rijksoverheid heeft de gemeenten volgens de conservatief rechtse raadsfractie opgedragen alert te zijn op de vakantiebestemming van hun statushouders. Het is iets wat de raadsfractie ook wil binnen de gemeente Haarlemmermeer.

Herkomst

In de brief aan het college waar Forza! de schriftelijke vragen stelt over dit verschijnsel, stelt de fractie dat gevluchte statushouders die wel terugkeren naar het land van herkomst om vakantie te vieren: ,,Een groot deel van de statushouders komt uit conflictgebieden als Afghanistan en Syrië of leven onderdrukt in landen als Eritrea”, zegt raadslid Jordy Schaap.

In theorie

Volgens Schaap is het in theorie vanwege de aard van de dreiging onmogelijk om terug te keren naar het land van herkomst. ,,De geloofwaardigheid van ons asielbeleid komt onder druk te staan als statushouders voor een vakantie wel teruggaan naar eigen land, terwijl ze hier een vluchtelingenstatus hebben gekregen”, zegt het raadslid. De partij wil van het college weten op welke manier de gemeente let op dit soort ‘terugkeervakanties’ en wil weten hoe het in Haarlemmermeer is gesteld met de vakanties van statushouders.

Foto: Pixabay

Cookieinstellingen