Forza! wil maatregelen tegen schijnerkenningen van kinderen

Foto: Pixabay

De raadsfractie van Forza! wil dat het college van de gemeente Haarlemmermeer maatregelen gaat nemen om ‘schijnerkenningen’ van kinderen tegen te gaan. De aanleiding voor Forza! om in actie te komen is een bericht van de Nederlandse vereniging voor Burgerzaken (NVVB) waarin het gemeenteambtenaren waarschuwt alert te zijn op deze vorm van erkenningen.

Alert

Volgens strategisch adviseur Ronald Zijlstra van de (NVVB) gebeurt het mogelijk tientallen keren per jaar. ,,We waren al langer alert op schijnhuwelijken, maar we zeggen nu tegen onze leden: hou hier je ogen voor open. Het is mogelijk geworden om via de erkenning van een kind een verblijfsvergunning te krijgen. Dan ligt misbruik op de loer”, zegt Zijlstra namens de de beroepsvereniging van ambtenaren van burgerzaken tegen De Volkskrant.

Schriftelijke vragen

Forza! heeft na zowel het bericht in De Volkskrant als het artikel op Gemeente.nu het gemeentebestuur van Haarlemmermeer schriftelijke vragen gesteld. Volgens Forza! kunnen buitenlanders met een Nederlandse nationaliteit door een kind te erkennen een verblijfsvergunning krijgen.

Band op bouwen met beide ouders

Raadslid Tjarda Reesink van Forza! is duidelijk over het bericht. ,,Het Verdrag van de rechten van het kind zegt dat een kind het recht heeft om een band op te bouwen met beide ouders. Een erkenning van een kind geeft de erkenner, op basis hiervan, het recht om een verblijfsvergunning aan te vragen in Nederland. Dit is een prima regeling, maar hier moet geen misbruik van worden gemaakt. Daarom willen wij dat de gemeente maatregelen gaat treffen om misbruik zoveel mogelijk te voorkomen”. zegt het raadslid.

DNA Test

Een van de maatregelen is volgens Forza! dat een DNA test onderdeel moet worden van een erkenningsprocedure van een kind. Forza! wil van het college graag weten welke maatregelen het college nu al neemt om schijnerkenningen te voorkomen en welke consequenties dit heeft voor degenen die zich hier aan schuldig maken.

Foto: Myriam Zilles op Pixabay

Cookieinstellingen