CDA waarschuwt voor impact Omgevingswet voor raad

Mariette Sedee
Mariette Sedee
Foto: meerbusiness

De fractie van het CDA in de Haarlemmermeerse gemeenteraad vroeg tijdens het begrotingsdebat 2 november aandacht voor de grote impact van de Omgevingswet voor de raad. Fractievoorzitter Mariëtte Sedee stelde haar collega’s voor een speciale werkgroep te formeren. Ze vond er weinig gehoor voor.

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen, zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt dit nu al mogelijk, bijvoorbeeld door bestaande regels aan te passen. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2021 in werking.

‘Raad, let op uw saeck’

De Omgevingswet doet vooral een appel op de volksvertegenwoordigende en de verbindende rol van raadsleden. “Participatie is essentieel. Wie betrek je? Wat doe je met de uitkomst? Wil je sturen of juist het gesprek aangaan. Het is niet one size fits all”, aldus VNG-voorzitter Van Zaanen onlangs tijdens een congres in Utrecht. Onder de nieuwe wet blijft veel hetzelfde, betoogt Van Zanen. Wat verandert is de weg naar de maatschappelijke opgave. Er wordt meer verwacht van inwoners. Van de gemeenteraad wordt verwacht dat die meer ruimte geeft en waar nodig de belangen weegt en een beslissing neemt.

Vertrouwen

Vertrouwen is het sleutelwoord in de Omgevingswet. Meer vertrouwen van de overheid in de samenleving. Meer vertrouwen tussen overheden en ketenpartners. “Een ander wat gunnen”, zegt Van Zaanen. Met de verkiezingen in aantocht gaan partijen de straat op om met inwoners in gesprek te gaan over die ene vraag: in wat voor gemeente wil ik wonen? De vraag waar het echt om gaat, om moet gaan. “Want”, hield Van Zanen zijn gehoor van raadsleden voor, “dat hoop ik: dat u voor de inhoud gaat en niet voor de macht.”

Verdeeld

Over het belang van een goede voorbereiding zijn alle raadsleden het in Haarlemmermeer wel eens, zo bleek 2 november. Over hoe dat vorm te geven verschilden de meningen echter wel. Zowel VVD als D66 stelden dat al vol aandacht wordt besteed aan de Omgevingswet. Er zijn verschillende overleggen en presentaties geweest, wat is de toegevoegde waarde, zo vroegen de coalitiepartijen zich af. Andere woordvoerders verwezen naar inpassing in de Werkgroep Werkwijze Raad. Forza, lid Van der Veer en GroenLinks leken wel te porren voor een aparte raadswerkgroep.

Het CDA beloofde op enig moment met een motie te komen over haar visie op de betere aanpak. Meer informatie over de Omgevingswet is te vinden via https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet

Cookieinstellingen