Raad schrikt van laag aantal arbeidsbeperkten in gemeentedienst

Foto: vng

Bij de gemeente Haarlemmermeer zijn tot dit moment 6,5 banen gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. In 2024 moeten dat er volgens het huidige beleid 15 zijn. Mocht echter op landelijk niveau een ander quotum worden ingevoerd, waarover in oktober nadere berichten zijn te verwachten, dan stijgt de verplichting tot zo’n 30 banen.

Dat zei wethouder Elzakalai in antwoord op vragen van Mariëtte Sedee van het CDA. De wethouder schetste de eigen ambities van het college en moest direct erkennen, dat die nog niet overtuigend zijn.

Werkervaringsplekken of duurzaam

Raadsleden Ballieux (GroenLinks), Van der Veer (Politiek Sterk), Eveleeens (PvdA) en Van Dijk (Froza!) reageerden geschrokken. Daarbij werd gevraagd of de voorwaarde die de wethouder aan de banen stelt, namelijk dat die duurzaam moeten zijn, wellicht niet belemmerend werkt. Van der Veer verwees naar andere gemeenten waar dergelijke banen het karakter van een werkervaringsplek hebben. “Op die manier doen mensen sowieso bruikbare indrukken, kennis en ervaring op die hen mogelijk helpt een betere entree te hebben op de arbeidsmarkt.”

Brief

Maaike Ballieux rekende over de duim uit, dat een baan voor een arbeidsbeperkte zo’n 20.000 euro zou kosten; dat is een half miljoen voor 25 extra banen. Wat haar betreft kan dat aan de orde komen bij de begrotingsbehandeling. Het college zegde een brief toe met een gedetailleerde uitleg van waar het college op dit moment op stuurt.

Cookieinstellingen