Gemeente onderzoekt bestrijding reuzenberenklauw

De afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente beraadt zich op dit moment over de vraag hoe de reuzenbereklauw in de polder te bestrijden. De reuzenberenklauw moet sinds 2 augustus verplicht worden bestreden.

De Europese Unie verplicht lidstaten om een aantal invasieve exoten, waaronder de reuzenberenklauw, de reuzenbalsemien en de sammel waterpest, te bestrijden. Bovendien moeten de overheden onmiddellijke maatregelen nemen om de verspreiding tegen te gaan. Deze invasieve exoten zijn op de Unielijst geplaatst omdat ze schade aan de biodiversiteit en nadelige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, veiligheid of de economie.

Monocultuur

Vooral de reuzenberenklauw is al wijdverspreid in sommige provincies, waaronder Flevoland. Ook in de polder komen ze steeds vaker voor. Er moeten op korte termijn plannen komen om deze ongewenste planten te bestrijden. Invasieve exoten vormen een groot probleem in de natuur omdat ze geen of weinig natuurlijke vijanden hebben waardoor ze kunnen woekeren in de natuur. Op die plekken verdwijnen alle andere planten en wordt soortenrijke natuur vervangen door een monocultuur van bijvoorbeeld reuzenberenklauw. De reuzenberenklauw is daarnaast gevaarlijk vanwege de brandharen die nare blaren kunnen veroorzaken.

 

Schapen

Raadslid Van Dijk van Forza! adviseerde verantwoordelijk wethouder tijdens de raadsvergadering al de inzet van schapen als meest sympathieke en effectieve methode.

Cookieinstellingen