Bouwplan Assumburg kan worden gerealiseerd

Artist impression van het complex Monarch
Artist impression van het complex Monarch
Foto: Van Rhijn Bouw

Het bouwplan van in totaal 55 woningen op de plek van het voormalige zwembad Het Spectrum aan Assumburg kan in de raad rekenen op de instemming van een meerderheid. Dat bleek bij de behandeling van het bestemmingsplan donderdag 14 september.

Het complex, waarvan een deel bestaat hoogbouw van 5 lagen, zal geen woningen in de sociale huursector bieden, ondanks de ambitie van het college om 30 procent van alle nieuwbouw in de polder wel in die categorie te realiseren. Dat nog niet aan deze eigen norm wordt voldaan in dit bouwproject, komt doordat dit streven pas deze zomer weer leidend is geworden. Onder invloed van de malaise in de bouw bleek het gedurende een aantal jaren simpelweg financieel niet haalbaar om projecten van de grond te tillen met goedkope huurwoningen. Projectontwikkelaars hielden zich er verre van en kregen het alleen rond als ze in de duurdere huursegmenten en koopwoningen bouwden.

Sociale huur

Volgens verantwoordelijk wethouder Tom Horn wordt in alle nieuwe ontwikkelingen sinds deze zomer wel weer de 30 procent als eis gesteld. Het project Assumburg levert desondanks volgens hem al wel een impuls aan doorstroming, omdat een aantal van de woningen in de categorie 700 tot 990 euro huur per maand vallen. Hij verwacht dat hierdoor toch doorstroming zal plaatsvinden vanuit sociale huurwoningen. Garanderen kan hij dit echter niet.

Verkeersveiligheid

Bij de behandeling van het bestemmingsplan uitte een inspreker kritiek op zowel de samenvatting die van zijn zienswijze was gemaakt voor de raad, als op de cijfers met betrekking tot de verkeersveiligheid op de kruising Assumburg , Sonderholm en Altenburg. Waar in de officiële stukken wordt gesproken van slechts 1 ongeval, weet hij uit eigen ervaring dat dit er vele meer zijn, minimaal 7. Ook over de aard van mogelijke verkeersonveiligheid verschillen de teksten van zijn oorspronkelijke zienswijze en die in de samenvatting. Wethouder Horn zegde toe beide te onderzoeken, maar gaf direct aan dit niet als belemmering te zien voor de voortgang van de besluitvorming.

Energieneutraal

D66 vroeg om bewaking van de afspraken met betrekking tot energieneutrale nieuwbouw, terwijl de PvdA aandacht vroeg voor mogelijke problemen van de gehanteerde parkeernorm van 2 auto’s per woning. Dit zou tot overlast kunnen leiden bij intensief gebruik van de sportaccomodatie aan Assumburg. Desgevraagd liet Horn verder weten dat met de beachvolleybalclub wordt overlegd over een alternatieve speellocatie.

9 lagen?

De fractie van Onafhankelijk Liberaal sprak zich als enige uit tegen de hoogbouw van 5 lagen. Deze wordt verantwoord vanuit eerdere besluiten met betrekking tot nieuwbouw in binnenstedelijk gebied op zogenaamde inbreilocaties. Tom Horn liet zich bij de beantwoording ontvallen dat er plan in de maak is voor een toren van liefst 9 lagen aan de overkant van dit complex.

Cookieinstellingen