Gaan in de polder kinderen met een lege maag naar school?

Rinus Beusenberg: 'Koop gewoon een brood.'
Rinus Beusenberg: 'Koop gewoon een brood.'
Foto:

Op initiatief van raadslid Rinus Beusenberg (SRH) gaat wethouder Ap Reinders met scholen in gesprek om te onderzoeken of in Haarlemmermeer kinderen zonder ontbijt of lunch naar school gaan.

Beusenberg bracht het onderwerp honger onder schoolkinderen als gevolg van armoede ter sprake tijdens het vragenuur in de raad, donderdag 7 september jl.

Vangnetten

Kort voor het zomerreces stond armoede onder kinderen op de agenda van de raad. Een van de insprekers toen was de voorzitter van de Voedselbank. Dat verhaal inspireerde het raadslid om er meteen na het reces op terug te komen en te infomeren naar concrete cijfers. Die zijn er niet. Hij diende daarom een motie in met het verzoek onderzoek te doen. Hij kreeg de steun van alle partijen, behoudens de VVD. Die partij vindt het de verantwoordelijkheid van ouders en verzorgers. Bovendien stelt de VVD dat er voldoende mogelijkheden zijn om in geval van armoede steun te krijgen. Dergelijke vangnetten zijn er, maar wellicht spelen onbekendheid of schaamte een rol bij het achterwege blijven van een beroep daarop. Ook dat gaat Reinders bekijken.

Brood kopen

Volgens Beusenberg mag het in elk geval niet zo zijn, dat kinderen als gevolg van armoede in het gezin met een lege maag rondlopen. Wat Beusenberg betreft hoeft het overigens geen groot grootschalig onderzoeksproject te worden. In zijn optiek zal navraag op scholen veel duidelijk maken. De oplossing is wat hem betreft even simpel: “Koop en brood en smeer tussen de middag boterhammen voor die kinderen”, aldus het raadslid. (Bron: o.a. HD)

Cookieinstellingen