Meer dan 70 vrijwilligers reorganiseren 1,5 ha park Burgemeester Pabstlaan

Foto: Charles Duijff

Enthousiaste vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor de natuur, en waar het kan ook voor de natuur in woonwijken. De klapper van de week was zaterdag de 15e januari 2022, de dag waarop meer dan 70 mensen een 1.5 ha fruitpark aan de Burgemeester Pabstlaan in Hoofddorp gingen reorganiseren.

Foto’s en film Charles Duijff (klik op een afbeelding voor uitvergroting)

Die dag werden uit de krachten gegroeide, nooit gesnoeide, bomen en struiken verzorgd en verwijderd en werd er 100m3 nieuwe aarde ingereden zodat er 400 nieuwe fruitstruiken en 15 hoogstam fruit- en notenbomen konden komen. De hele wijk Hoofddorp Noord deed mee en een bedrijf met 30 mensen en nog eens 10 eigen vrijwilligers. Die dag hadden we 50 scheppen spaden, 24 kruiwagens en een graafmachine aan het werk. Maar dan heb je ook wat! Mooi om te zien is dat ook de aller jongsten, ongetwijfeld dankzij hun ouders, al vroeg kennis maken met flora en fauna. De jeugd deed gepassioneerd mee! (zie ook het filmpje onder de foto)

Zaterdag 15 januari werd gewerkt een nieuwe locatie klaar te maken voor boompjes in het anderhalf hectare grote parkje aan de Pabstlaan . Franke van der Laan: “Van de gemeente hebben we dit parkje in beheer gekregen om samen met de wijk, verzorgingshuis Meerstede en andere geïnteresseerden tot een sociale ontmoetingsplek en bruisend fruitpark om te toveren. Eerst worden uit hun kracht gegroeide struiken en bomen verwijderd en voor zover mogelijk gered voor elders, daarna en alle fruitcirkels worden opgehoogd en van voeding voorzien met compost. Er is veel handmatig werk en hulp van een graafmachine. Twee of drie weken later worden nieuwe fruitbomen en honderden fruitstruiken bij geplant. Er zijn vele handen, scheppen en kruiwagens welkom! En Wijkraad Hoofddorp Noord zorgt voor de juiste sfeer met koek en zopie.”

In onderstaand filmpje vertelt Franke van der Laan hierover.

Het was een hier en daar mistige- en kille morgen, maar dat weerhield niemand ervan de schouders er onder te zetten. Die inzet, daar mocht je best over ‘opscheppen’ deze zaterdag. Scheppen van compostaarde in de talrijk aanwezige kruiwagens.Hier en daar kwam de damp er vanafNatuurlijk hoort er nu en dan ook een ‘dampend’ kopje koffie of thee bij.Waar officiële gebeurtenissen plaatsvinden wordt natuurlijk de vlag gehesen. De Koning was verhinderd, maar de kinderen waren de Koning te rijk!Ook belangstelling van een nieuwsgierige voorbijgangers aan de Schermerstraat, ook grenzend aan het park. De hond kijkt ‘uitgelaten’ toe….. Wat gebeurde er verder nog de afgelopen week 2

Het begon op maandag de 10e met een expeditie naar Oldenzaal om een landgoed te bezoeken met als doel om te overleggen over samenwerking bij het beheer van dit landgoed. Het stond daar vol met interessante struikjes en bomen. De entree van dat landgoed was al meteen verbluffend met een mammoetboom met een omtrek van 9 m. (uit 1820). Een naburige gemeente wil 35.000 boompjes van dit landgoed uitdelen en planten. Het contact verliep zo soepel dat de eerst actie al op 15 januari uitgevoerd kon worden. Zo snel gaat het niet vaak!

Op dinsdag de 11e was de tweede leuke actie: Het leegruimen van het Pop-up parkje op het Raadhuisplein in Hoofddorp. Dat parkje, gelegen op een kapotte skatebaan, hadden we in 2017 ingericht op, verzoek van de winkeliersvereniging, met 600 boompjes en struiken van 50 verschillende soorten. Deze waren inmiddels flink gegroeid en nog net met kluit en al te verplaatsen. Sommigen waren zelfs al 4 m hoog. Er gingen dus 3 volle aanhangers mee met 1.500 geredde boompjes en stekken die elders een mooi plekje krijgen. Nog 2 volle aanhangers wachten op de volgende gelegenheid. Woensdag 12 januari was nodig om alles te sorteren, te tellen en in te kuilen. Op donderdag de 13e hielden we een oogstcoördinatorencursus met 25 mensen in en om Vlaardingen. Die on-the-job training leverden weer 2.000 boompjes op van 20 verschillende soorten en zullen daar in de regio geplant worden.

Vrijdag was een dag vol met wilgenknotactiviteiten en het transporteren van duizenden wilgen om deze naar ons nieuwe 7 ha klimaatbos met 50.000 bomen in Weesp te brengen. En als verrassing meldde zich een bomenfan die al 10 jaar fruitboompjes verzamelde. Hij had er inmiddels 200 op een tuin van 150 m2 staan. Dat ging dus niet meer en hij doneerde ons 120 tamme kastanjes, 10 walnoten- en 15 fruitbomen (met een winkelwaarde van wel zo’n 15.000 euro). Deze bomen geven wij weer (gratis) door. Zo mooi en verrassend kan het leven zijn… elke dag. Zo hebben we ook fans die mammoetbomen en Pawlownia’s kweken en delen.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

 

 

Cookieinstellingen