Ontdek de Flora & Fauna van de polder    

Foto: St MEERgroen

De meeste mensen krijgen een voorjaars gevoel in april. Maar voor een goede observator is er door het hel jaar wel een voorjaarsgevoel te ervaren!

Bron: Franke van der Laan

Driekantig look (openingsfoto)

De meeste mensen krijgen een voorjaars gevoel in april. Maar voor  een goede observator is er door  het hel jaar wel een voorjaarsgevoel  te ervaren. Over miljoenen jaar heeft de natuur zich zo ingesteld dat er het hele jaar planten een niche hebben gevonden om zich te manifesteren (en bevrucht te worden). Mijn voorjaar begint nl al in november als stinkend nieskruid bloeit als eerste en deze kerstroosachtige blijft bloeien tot mei. Maar er bloeien nog veel meer soorten in de winter. Van november tm mei domineren daarbij de planten met bolletjes en pas van mei tot september komen de veldbloemen op gang. Van de bolletjes zijn de stinsenplanten het meest bekend. Door de opgeslagen energie in die bolletjes en wortelstokken kunnen ze ‘voor de zon uit’ groeien.14 dagen na de eerste nacht vorst kiemen de sneeuwklokjes en de uiachtigen: Knoflook, bieslook, daslook, kraailook en armbloemig look zijn het meest bekend. Maar de allereerste ui, die nu al 20 cm hoog staat, is driekantig look. Dat is een uiachtige met een driekantige stengel. Wat mij betreft is het ook de mooist bloeiende (foto). Hij lijkt wel wat op een witte vorm van de wilde hyacint. Afgelopen weekend hebben we deze weer ergens gedund en in een van door ons beheerde landgoederen uitgezet.

Bijzonder

Alle uiensoorten hebben weer net een andere geur en smaak. En alle uien zijn eetbaar. Lekker om in salades of soep te verwerken en dat kan tot de plant bloeit van november tot april. Driekantig look bloeit in april en mei. De zaden zijn voorzien van een mierenbroodje. Dat is een korreltje zoetigheid, waardoor mieren er mee gaan slepen. Zo verspreid de soort zich.

Waar

Drie kantig look is een van de vele stinsen planten die inmiddels vooral in de duinstreek en in veel landgoederen is ingeburgerd. Een stins is een soort kasteelachtige boerderij uit Noord Friesland en Groningen. Driekantig look houdt van goed gedraineerde voedselrijke grond en groeit  in bossen en aan bosranden.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan [email protected].  Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

 

Cookieinstellingen